Beolvasztják az agusztusi, tragikus bejrúti robbanás során keletkezett üveghulladék egy részét, számol be arról az Africanews. Az üvegből hagyományos, vékony nyakú kancsók készülhetnek.

Önkéntesek, helyi vállalkozók és civil szervezetek is részt vesznek a robbanás után az üveghulladék eltakarításában és hasznosításra előkészítésében. A hulladék egy része az Uniglass nevű üvegipari gyárba kerül, ahol poharak, hagyományos kialakítású libanoni kancsók és hasonló tárgyak készülnek a beolvaszott törmelékből.

A gyár közlése szerint 20-22 tonna üveg érkezett már üzemükbe. A törmeléket védőfelszerelésben dolgozó munkások szétválogatják és előkészítik a hasznosításra. Az üveget 900-1200 Celsius fokra hevített kemencében olvasztják be. A vállalatnál elmondták, jelenleg folyamatosan, 24 órában dolgoznak.

Egy környezettechnológiai vállalat, a Cedar Environmental képviselője pedig azt közölte: már eddig is nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy Libanonban nagyobb arányban hasznosuljon az üveghulladék. Az üveg az ország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodási kihívását jelenti, noha a cég szerint nagyon komoly lehetőség lenne a helyi ipar számára, tulajdonképpen ingyenes nyersanyagként.

Egy bejrúti épület bejárata a robbanás utáni napokban: rengeteg hulladék, többek között üvegtörmelék borította az utcákatForrás: AFP/Janine Haidar

A vállalat - társadalmi szervezetekkel együttműködve - arra törekszik, hogy az üveget kivonja a hagyományos hulladékkezelési eljárásokból, és a szemétbe került anyagot egyből az újrahasznosításba csatornázza be.

Közlésük szerint az augusztusi bejrúti katasztrófában több mint 5000 tonna üveghulladék keletkezett.

A vállalkozás augusztus közepétől szeptember 2-ig 58 tonnát juttatott el ebből az Uniglassnak és egy másik cégnek újrahasznosításra Tripoliba. Céljuk, hogy ez a mennyiség 250 tonnára nőjjön. Közlésük szerint, Bejrútban még mindig rengeteg, a robbanás miatt keletkező hulladék vár eltakarításra.