4. C. Hoare & Co.

Alapítás éve: 1672
Helyszín: London, Anglia
Fiókok, irodák száma: 2

Az Egyesült Királyság legrégebbi, kicsiny magánbankját Sir Richard Hoare alapította, és még mindig családi tulajdonban van, épp a 10. és a 11. generáció tagjai látják el a vezetői feladatokat. A bank kizárólag magas jövedelemmel rendelkező kuncsaftokkal foglalkozik, ezen belül számlavezetéssel, hitelek nyújtásával, vagy adózással kapcsolatos szolgáltatásokkal. Anglia legrégebbi bankjának óriási a presztízse, ezzel összefüggésben válogatott ügyfélkörrel rendelkezik és rendelkezett. Többek között Lord Byron és Jane Austen is náluk bankolt.

C. Hoare & Co. kizárólag tehetős ügyfelekkel foglalkozikForrás: Wikimedia Commons

3. Sveriges Riksbank

Alapítás éve: 1668
Helyszín: Stockholm, Svédország
Fiókok, irodák száma: nem releváns

Svédország központi, egyben a világ harmadik legrégebbi bankja a világ legrégebbi központi pénzintézete. Alapítása 1668-ban történt, és a Riksens ständer, azaz rendi gyűlés alá rendelték működését, amely akkor a király melletti legfontosabb döntéshozó, illetve hatalmi központ volt - így pedig sikerült elérni azt, hogy a király közvetlenül ne avatkozhasson bele a bank ügyeibe. A korábbi, a király ellenőrzése alatti Stockholms Banco ugyanis azért bukott meg, mert megfelelő fedezet nélkül bocsátott ki túl sok bankjegyet.

A Sveriges Riksbank egyben a világ legrégebbi központi bankjaForrás: Shutterstock

A Riksbank 1866-ban vette fel mai nevét. A 2000-es években bekövetkezett globális pénzügyi válságot követően a bank minden svéd fiókját bezárta, a pénzérmék és a bankjegyek kezelésével kapcsolatos feladatokat egy magánvállalatba szervezte ki.

2. Berenberg Bank (Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG)

Alapítás éve: 1590
Helyszín: Hamburg, Németország
Fiókok, irodák száma: összesen 13 belföldi és nemzetközi iroda

A világ legrégebbi kereskedelmi magánbankja folyamatosan működik az 1590-es kezdettől. Létrehozása óta megtartotta eredeti nevét, ami a Berenberg/Gossler családokhoz köthető. Logójuk is változatlan. Mindkét família ruházati kereskedelemmel foglalkozott, mielőtt létrehozták volna közös pénzintézetüket.

A Berenberg Bank változatlanul őrzi alapításkor felvett nevétForrás: Shutterstock

1. Banca Monte dei Paschi di Siena

Alapítás éve: 1472. március 4.
Helyszín: Siena, Itália (Olaszország)
Fiókok, irodák száma: 2.032 belföldi és 41 külföldi fióktelep

A BMPS a világ legrégebb óta működő, itáliai bankháza, mely a város magisztrátusának döntése nyomán alakult meg 1472-ben, és azóta folyamatosan működik.

A Monte dei Paschi di Siena bank központja OlaszországbanForrás: AFP/NurPhoto/Michele Spatari

Az olasz nemzetállam kialakulásával a BMPS működését az egész országra kiterjesztette, és elsőként nyújtott jelzálogkölcsönöket olasz állampolgároknak.

Napjainkban a BMPS a negyedik legnagyobb kereskedelmi, lakossági szolgáltatásokat nyújtó bank Olaszországban. Ehhez persze kellett az - mint a világ számos más nagybankja esetében -, hogy a pénzintézet kormányzati segítséghez jusson a leállás elkerülése érdekében.