A globalizáció "nagy pofont kapott" a koronavírus-járványtól; a gyártók arra kényszerülnek, hogy átgondolják: érdemes-e továbbra is az eddig legnépszerűbb Kínában tartani az ellátási láncukat. Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója szerint Európa és Magyarország több szempontból is nyertese lehet ennek a folyamatnak - írta a keddi Magyar Nemzet.

A Bank of America nemrégiben publikált elemzése alapján a járvány miatt a cégek jóval lokálisabb megközelítést alkalmaznak. A globális gyártási ágazat 80 százaléka szembesült az ellátási láncot érintő kieséssel, és a vállalatok több mint 75 százaléka kényszerült arra, hogy felgyorsítsa hazatelepülési terveit.

A Bank of America tanulmányában megkérdezett elemzők kétharmada úgy vélte, hogy a gyártás elköltöztetése lesz a Covid-19 utáni üzleti világ egyik legfontosabb folyamata. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) üzleti iskolájának felmérése szerint főként a high-tech cégek azok, amelyek részben vagy egészben Kelet-Európába, Mexikóba vagy Brazíliába telepítenék át gyártásukat.

Védőmaszkos munkás a Honda Dongfeng japán-kínai járműgyártó vegyesvállalat vuhani gyárábanForrás: MTI/EPA/Featurchina/Shapherd Csou

Jörg Bauer szerint Európa és Magyarország helyzete meglehetősen előnyös ezen a területen. A magyar kormány az utóbbi években kedvező gazdasági környezetet teremtett az innovációt előtérbe helyező vállalatoknak - tette hozzá. A kormány az elmúlt években meghirdetett Invented in Hungary (Magyarországon fejlesztett) irányelve a hozzáadott értékű gyártást különösen jelentőségteljes ágazatként kezeli.
Megjegyezte, hogy a magyarországi székhelyű, ám a világ száz államában üzletelő Tungsram is felismerte a Kínából visszatelepülés trendje és a kedvező közép-európai fekvés kombinációjának előnyeit.

A vállalat és partnerei létrehozták az Európában Európáért kezdeményezést annak érdekében, hogy támogatást nyújtsanak olyan cégeknek, amelyek Magyarországra akarják áttelepíteni az ellátási láncukat. Amint a kezdeményezés neve is sugallja, elsősorban európai vállalatok járhatnak jól azzal, ha hazatérnek. A magyarországi jelenlétet fontolgató cégeket sokféleképpen segíti a Tungsram - olvasható a Magyar Nemzetben.