Gazdaságfejlesztésre fordítja az uniós források jelentős részét a kormány

GYÖRGY László
Békéscsaba, 2020. július 1. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az Opel, Honda, Mazda, Kia és Isuzu autók értékesítésével és szervízelésével foglalkozó Körös Autócentrum Kft. bértámogatási okiratának átadásán a cég békéscsabai telephelyén 2020. július 1-jén. Békés megyében 844 millió forintból 5512 ember munkahelyét sikerült megmenteni a gazdaságvédelmi akciótervvel - mondta az államtitkár. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Ötvenmilliárd eurónyi forrás áll Magyarország rendelkezésére a 2021-2027 közötti európai uniós költségvetési időszakban, ennek jelentős részét gazdaságfejlesztésre és innovációra, a magyarországi vállalkozások versenyképességének növelésére fordítják - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Miskolcon.  
Vágólapra másolva!

György László erről a kkv-k számára rendezett, a következő uniós programozási időszak forrásainak várható felhasználását ismertető országos konzultáció-sorozat miskolci rendezvénye előtt beszélt újságíróknak.

Kiemelte, hogy az eddigi uniós programozási időszakok közül a következő időszakban állhat Magyarország rendelkezésére a legnagyobb forrás.

A támogatásoknak azt a célt kell szolgálniuk, hogy a vállalkozások mind szervezetileg, mind technológiailag meg tudjanak újulni és növelni tudják a termelékenységüket, versenyképességüket - tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az idén a gazdasági teljesítmény legfeljebb 5 százalékkal csökken, 7-9 százalék közötti GDP-arányos államháztartási hiány mellett, ami nemzetközi összehasonlításban jónak mondható. A járvány okozta válság ellenére azonban a magyar gazdaság középtávú kilátásai már bővülést jeleznek. A középtávú gazdasági prognózisok egyik alapja, hogy a mostani válság a 2007-2008-as recesszióval ellentétben nem strukturális, hanem bizalmi eredetű - mondta.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Forrás: MTI/Rosta Tibor

A kormány gazdaságvédelmi akciótervéről szólva elmondta:

a veszélyhelyzeti intézkedések kihirdetése óta több mint 500 milliárd forint beruházás-ösztönző támogatásról döntöttek.

Az államtitkár szerint minden eszköz és megoldás rendelkezés áll ahhoz, hogy ne kelljen a tavaszihoz hasonló módon lezárni a gazdaságot.

Csöbör Katalin, Miskolc országgyűlési képviselője (Fidesz) azt mondta: a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló uniós költségvetés egy helyreállítási tervet is tartalmaz. A gazdaság stabilizációja után rövidesen újra fejlődő pályára állhat az ország, Borsod pedig a fejlődés egyik motorja lehet.