A GM bevásárolt az egyik legizgalmasabb e-teherautó vállalatban

Nikola Corporation, Nikola Corp., autógyártó, autó, kamion
Vágólapra másolva!
Egyesíti erőit a General Motors autóipari óriás és a Nikola Corp elektromos autókat gyártó vállalat. A GM ugyanis 11 százalékos részesedést vásárolt a Nikolában, aminek hírére utóbbi árfolyama lendületesen emelkedett a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

A General Motors és a Nikola részvénye is megugrott kedden, miután kiderült, egy több részből álló, sokmilliárd dolláros üzlet keretében a GM 11 százalékos részesedést vásárolt a Nikolában, nagyjából 2 milliárd dolláros értékben – írja a Mining.com.

A Nikola részvényeiért cserébe a GM akkumulátorokkal és más infrastrukturális eszközökkel látja el a vállalatot.

A GM ezzel jelentősen hozzájárul a Nikola Badger elektromos pickup, illetve két másik e-teherautó, a Class 7 és 8 gyártásához.

A hírre a Nikola részvénye több mint 48 százalékkal emelkedett, ami papíron több mint 500 millió dollárral emelte meg a GM befektetésének értékét. Az autóipari óriás egyébként úgy számol, hogy összesen 4 milliárd dolláros értéket realizál majd az üzleten, amiből 700 milliót csak a Badger pickup hozhat majd.

A Nikola részvényárfolyamának idei teljesítménye Forrás: Investing.com

A GM számára egy héten belül ez már a második jelentősebb üzlet volt. A múlt héten jelentették be ugyanis, hogy észak-amerikai szövetségre lépnek a japán Honda Motorral.

A megállapodások egyértelműen jelzik, hogy a General Motors vezetése igyekszik áttérni az elektromos autók területére, amivel nemcsak a hagyományos gyártás költségeit csökkenthetik, de a várakozásaik szerint a jövőbeni nyereségeknek is megágyaznak.

A General Motors egyébként a tervek szerint 2021 második felében jönne ki a saját elektromos pickupjával (GMC Hummer), míg a Nikolától a Badger 2022 végére várható.

A Nikola járműve emellett komoly versenytársa lehet a Tesla által tervezett Cybertrucknak, illetve olyan cégeknek, mint a Rivian, a Ford vagy maga a GM. A Nikola közlése szerint a Badger 600 mérföldet (kb. 965 km) tud majd megtenni egy töltéssel, amivel lenyomná a Teslát – a Cybertruck a tervek alapján ugyanis csak 500 mérföldet bír majd.