Története legrosszabb napján van túl a Tesla

Tesla, logó, autó, Elon Musk
(FILES) In this file photo Elon Musk, founder of SpaceX, listens to a question during the Satellite 2020 at the Washington Convention Center March 9, 2020, in Washington, DC. - Tesla chief Elon Musk on April 29 called the coronavirus confinement a "fascist" action and "an outrage" that infringes on personal freedom and will damage the economy. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyetlen nap alatt 21 százalékot zuhant a Tesla részvénye kedden, ahogy az amerikai technológiai cégek körében már harmadik napja tart egy negatív korrekció. Közben a Nasdaq index soha nem látott gyorsasággal esett 10 százalékot.
Vágólapra másolva!

Negatív rekordot állított be kedden a Tesla, miután a vállalat részvénye 21,06 százalékos gyengüléssel fejezte be a kereskedést. Ilyen mértékű egynapos gyengülésre még soha nem volt példa Elon Musk cégének történetében. Musk személyes vagyonát is megtépázták az elmúlt napok, kedden már csak a világ hatodik leggazdagabb embere volt – néhány napja még övé volt a bronzérmes hely.

A keddi zuhanás durván 82 milliárd dollárnyi értéket söpört ki a Tesla piaci kapitalizációjából, amivel a vállalat értéke 307,7 milliárd dollárra esett vissza.

Mindazonáltal a Tesla még így is elképesztő felfutásban van. Idén eddig nagyjából 300 százalékos pluszban áll, a piaci értéke pedig meghaladja az olyan nemzetközi óriásokét, mint a Toyota vagy a Volkswagen.

Noha az elmúlt napokban egy általánosabb korrekció volt érezhető az amerikai technológiai részvények körében, a Tesla esetében komoly meglepetést és csalódást okozott, hogy pénteken kiderült, a cég részvénye egyelőre még nem kerül be az S&P 500 indexbe – a befektetők korábban szinte biztosra vették a kedvező döntést.

A Tesla részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben a technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq index kedden 4,11 százalékos mínuszban zárt, amivel bőven meghaladta a két másik nagy amerikai mutató gyengüléseit. Az S&P 500 mindössze 2,78, a Dow Jones pedig 2,25 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

A Nasdaq ezzel már több mint 10 százalékot gyengült a szeptember 2-án elért legutóbbi csúcsához képest, ami az eddigi leggyorsabb 10 százalékos esésnek számít.

A 10 százalék fölötti, de 20 százalékot meg nem haladó, elmozdulást nevezik korrekciónak. Amikor legutóbb a Nasdaq korrekciós tartományba lépett (február 27-én), a következő időszakban több mint 30 százalékot zuhant az index.

A technológiai vállalatok esetében azonban fontos látni, hogy az USA-ban néhány óriásvállalat olyan elképesztően nagy piaci értékkel bír, hogy a mozgásaikkal jelentősen el tudják téríteni egész indexek teljesítményét. Az elmúlt napokban pedig a legnagyobb techcégek komoly veszteségeket szenvedtek el. Csak az elmúlt három kereskedési nap során a hat óriás több mint 1000 milliárd dollárt veszített a piaci értékéből.

A Nasdaq részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Az Apple, amely augusztus 19-én érte el a 2000 milliárdos értéket, nagyjából 325 milliárdot bukott, míg a Microsoft 219 milliárdot, az Amazon 191 milliárdot, a Google mögött álló Alphabet 135 milliárdot, a Facebook pedig 89 milliárdot veszített. Ugyanebben az időszakban a Tesla piaci értéke összesen 109 milliárd dollárral csökkent.

Jól érzékelteti egyébként a nagyságrendeket, hogy a Tesla keddi, 82 milliárd dolláros piaci értékvesztesége önmagában meghaladta a General Motors és a Ford teljes, együttes piaci értékét.

Bár az elmúlt napok esései látványosak, a technológiai óriáscégek idén még így is komoly emelkedésben vannak. Az év elején a hat legnagyobb techcég együttes értéke nagyjából 5000 milliárd dollár volt. Szeptember 2-án az összértékük azonban már elérte a 8200 milliárd dollárt, majd a keddi záráskor 7100 milliárdos összesített értékkel zárták a napot.