Teljesen beszakadt a manhattani albérletpiac

Coronavirus Pandemic Causes Climate Of Anxiety And Changing Routines In America GettyImageRank1 Lower Scene Spreading COUNTRY SCHOOL People USA koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség üres néptelen
NEW YORK CITY, NY - MARCH 28: People walk in Brooklyn while lower Manhattan looms in the background on March 28, 2020 in New York City, NY. Across the country schools, businesses and places of work have either been shut down or are restricting hours of operation as health officials try to slow the spread of COVID-19. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tovább folytatódott a manhattani üres bérlakások számának növekedése augusztusban, amivel újabb negatív rekordot állított be New York City híres városrésze. A térségben most már háromszor annyi üres bérlakás áll, mint tavaly ilyenkor.
Vágólapra másolva!

Ahogy egyre több New York-i hagyja el a várost, közel háromszorosára nőtt a Manhattanben üresen álló bérlakások száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Ennek következtében pedig az árak is elkezdtek csökkenni – írja a CNBC.

Augusztusban már több mint 15 ezer bérlakás állt üresen a városrészben, míg egy évvel ezelőtt ezek száma csupán 5600 volt

– derült ki egy friss kutatásból. Ez a szám pedig mindenkori rekordnak számít, mióta az adatokat 14 éve elkezdték összesíteni.

Az elemzők pedig hangsúlyozzák, a lakásbérleti piac a legjobb barométer ahhoz, hogy föl lehessen mérni a manhattani ingatlanpiac állapotát. Tekintve, hogy a városrészben a lakások 75 százaléka bérlemény, és ez a piac sokkal gyorsabban reagál minden változásra.

Kiürült Manhattan, még soha nem állt üresen ennyi bérlakás

Rekordot ért el az üresen álló manhattani bérlakások száma: egy év alatt több mint kétszeresére nőtt, és ezzel 14 éves csúcsra ugrott a ki nem használt apartman-állomány New York üzleti és kulturális központjában. Manhattan március és április folyamán ürült ki, amikor a járvány miatt sokan hazaköltöztek bérleményeikből, tudva, hogy valószínűleg hetekre-hónapokra búcsút kell mondaniuk szokott életvitelüknek, munkába járásuknak.

Ráadásul a szakértők egyre kevésbé reménykednek abban, hogy idén visszapattanna a piac. Jóllehet a medián bérleti díjak 4 százalékkal csökkentek augusztusban, ez még nem elég ösztönző ahhoz, hogy tömegével jelenjenek meg a bérlők. Főleg, mert Manhattan továbbra is igen drágának számít. Egy két hálószobás lakás átlagos havi bérleti díja jelenleg 4756 dollár (közel 1,5 millió forint).

Bár a kiadók is igyekeznek kedvezményekkel visszacsábítani a bérlőket, további probléma, hogy a szektor leginkább érintett szegmensét a kisebb lakások jelentik. Ezeket ugyanis általában alacsonyabb jövedelműek veszik ki, és jelenleg pont ők tűntek el nagy számban a piacról.

Pedig a kiadók most már átlagosan 1,9 hónap ingyenes bérletet kínálnak – néhány hete még csak 1,7 volt az átlag, vagyis jól látszik, a kínálati oldal is erősen érzékeli a problémát.

Ezeken a területek az árcsökkenés mértéke is nagyobb. Az egylégterű stúdiólakások átlagos bérleti díja 9 százalékkal 2574 dollárra, míg az egy hálószobás lakások átlagos díja 5 százalékkal 3445 dollárra csökkent.