Banglades a világ egyik legnépesebb országa, és az egyik leggyorsabban növekedő gazdaságával is rendelkezik, "ez pedig megteremti az alapot arra, hogy egy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést hozzunk létre, amely magyar cégeknek megteremti a piacra lépés lehetőségét" a dél-ázsiai országban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Dakkában tárgyalt A. K. Abdul Momen bangladesi külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter tárgyalt Dakkában a többi között Tipu Munsi kereskedelmi miniszterrel is, és fogadta őt Seik Haszina miniszterelnök. Bejelentette, hogy Magyarország konzuli képviseletet nyit Dakkában.

A tárcavezető szerint az együttműködés azért is jelentős, mert egy új világgazdasági rend jön éppen létre, hatalmas verseny van az országok és vállalatok között az egyre jobb pozíciókért. A magyar vállalatok számára fontos, hogy egy ilyen nagy, körülbelül 170 milliós piacon is meg tudjanak jelenni, Banglades számára pedig fontosak a technológiai fejlesztések, amelyeket a magyar vállalatok tudnak is biztosítani.
Szijjártó Péter szerint három fő területen történő együttműködésben állapodtak meg, köztük a nukleáris energia terén.

Banglades most építi az atomerőművét, amelynek két reaktora 2024-25-től fog működésbe lépni. Tekintettel arra, hogy Magyarország már körülbelül négy évtizede használ nukleáris energiát, Bangladesben komoly érdeklődést mutatnak a magyar képzési és oktatási lehetőségek iránt. Banglades jövendőbeli nukleáris mérnökei és szakértői közül jó néhányat Magyarországon fognak képezni, ezért a jelenleg bangladesi diákok számára biztosított száz ösztöndíjat újabb 30 ösztöndíjjal fogjuk kiegészíteni - mondta a tárcavezető.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Abdul Momen bangladesi külügyminiszter sajtótájékoztatója Dakkában 2020. szeptember 10-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Szintén fontos területe lesz az együttműködésnek az egészségügyi technológiák területe, hiszen itt egy komoly, jó alapról tudunk indulni - mondta a magyar politikus. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban egy magyar orvoscsoport tudott szétválasztani Bangladesben sziámi ikreket, ami jó alapot ad a jövendőbeli együttműködésre az orvostechnológiák területén.

Harmadrészt szintén fontos területe lesz az együttműködésnek a vízügyi technológiák területe, mert Magyarország fejlett technológiákkal rendelkezik. Bangladesben ezeket kifejezetten keresik, hiszen az országban gyakoriak az árvizek. Nagyon nagy az igény arra, hogy a mezőgazdasági területeket szervezetten, szabályozott módon lehessen öntözni - mondta Szijjártó Péter.

Kifejtette, Banglades fontos szerepet játszik a terrorizmus, a szélsőségek és vallási extremizmus elleni küzdelemben. Ezért fontos, hogy az Európai Unió szorosra fűzze ezen a területen az együttműködését Bangladessel, hiszen ebből a régióból is meg szoktak indulni migrációs hullámok Európába, amit meg kell akadályozni - hívta fel a figyelmet Szijjártól Péter. Hozzátette, hogy ennek legjobb eszköze a terrorizmus-ellenes együttműködés, illetve a vallási radikalizmussal szembeni együttműködésnek a fokozása.

Forrás: MTI

Bangladesben is egy menekültválsággal állnak szemben, Mianmarból nagy számú rohingja kisebbség menekült át az országba - mondta. Ezért osztjuk azt a nézetet, hogy minden embernek meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy a saját hazájában boldoguljon, tudjon békében és biztonságban élni. Ahelyett, hogy újabb migrációs hullámokat generálnánk, abban kell segíteni a nehéz helyzetben lévő embereknek, hogy haza tudjanak térni, és otthon tudjanak érvényesülni - mondta Szijjártó Péter.