Így szárnyal Ázsia legjobban teljesítő devizája

Manila városkép, dugó
This picture taken on September 30, 2016 shows a general view of traffic as Manila's financial district is seen in the background. Philippine President Rodrigo Duterte has tapped a China-backed multilateral lender to help fund his government's "unprecedented infrastructure buildup", the finance minister said December 19, 2016, as he seeks closer relations with Beijing. The Beijing-based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has been viewed by some as a rival to the World Bank and the Philippines-based Asian Development Bank (ADB). / AFP PHOTO / NOEL CELIS
Vágólapra másolva!
Egészen különleges gazdasági környezetben szárnyal Ázsia legjobban teljesítő devizája. A Fülöp-szigeteken ugyanis a gyengélkedő gazdasági teljesítmény visszafogja az importot, ami ezzel egy időben megemeli a helyi fizetőeszköz, a peso értékét. Vagyis a térség legjobban teljesítő fizetőeszköze lényegében az ország gazdasági nehézségeinek köszönheti az erejét.
Vágólapra másolva!

A Fülöp-szigeteki peso idén eddig nagyjából 4,5 százalékot erősödött az amerikai dollár ellenében, lenyomva ezzel a régiós versenytársait a devizapiacon. Noha önmagában a 4 százalék még nem tűnik túl izmosnak, de azt figyelembe véve már jelentős, hogy a régióban csupán néhány deviza volt képes erősödni a zöldhasúval szemben – például a kínai jüan vagy a tajvani dollár.

Ami viszont a Fülöp-szigetek esetében különösen izgalmas, az a peso felértékelődésének háttere.

A járvány miatt ugyanis tavasszal komoly korlátozásokat léptettek életbe az országban, ami súlyos gazdasági gyengülést hozott. Ennek eredményeként pedig lényegében összeomlott az import iránti kereslet.

Az import beszakadása pedig meghaladta az export gyengélkedését, ami megerősítette a helyi fizetőeszközt – írja a CNBC.

Az amerikai dollár/Fülöp-szigeteki peso árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Az ING helyi elemzője, Nicholas Mapa pedig úgy számol, az idei negyedik negyedévben is maradhat a jelenlegi trend, tehát a gyenge importkereslet mellett felülteljesítő lehet a peso. A teljes képhez tartozik, hogy

az országban a folyó fizetési mérleg többlete, illetve a külföldiek állampapír vásárlása megemelte az ország devizatartalékait, ami igen jó védőhálót biztosít a külső sokkhatások ellen – tovább erősítve a hazai fizetőeszközt.

Noha egyes elemzők jelezték, hogy elképzelhető a világgazdasági tényezők olyan együttállása (a Fülöp-szigeteki import tartós gyengélkedése, az amerikai dollár tartós leértékelődése), amely hosszabb távon is a magasban tarthatja a pesót, a többség szerint a jelenlegi trend folyamatosan változik majd. Ha ugyanis a szigetország gazdasága normalizálódik, és ezzel a külkereskedelme is, akkor valószínűleg csökken majd a peso relatív ereje.