Lemondanak egy bányavállalat vezetői, mert a cég felrobbantotta az őslakosok barlangját

Óriásdömperek, mamut teherautók
Der neue 230-Tonnen-Muldenkipper von XEMC, hier im Einsatz in der Eisenerzmine von Rio Tinto in Pilbara, Australien, wird von einem MTU-Motor des Typs 16V 4000 C11 angetrieben. The new XEMC 230-metric ton mine dump truck, seen here in operation at the Rio Tinto iron ore mine in Pilbara, Australia, is powered by the MTU 16V 4000 C11 engine.
Vágólapra másolva!
Az ausztráliai tőzsdefelügyelethez eljuttatott közleményében a világ legnagyobb bányaipari vállalata, a Rio Tinto bejelentette, hogy távozik posztjáról a cég vezérigazgatója és néhány más vezető is - írja a Guardian. Az ügy mögött a cégre nehezedő nyomás áll: idén tavasszal ugyanis a vállalat egy értékes vasérctartalék miatt, felrobbantotta Ausztrália egyik kivételesen értékes, archaikus, az őslakosok ma élő leszármazottai számára is fontos kulturális-régészeti helyszínét.
Vágólapra másolva!

A Juukan-szurdokban található, felbecsülhetetlen régészeti jelentőségű, 46 ezer éves, barlangi kőszállásokat májusban semmisítették meg egy vasércbánya bővítésekor a nyugat-ausztráliai Pilbara régióban. A cég ugyanis így hozzáférhet ahhoz a mintegy 8 millió tonna, magas tisztaságú vasérchez, mely a becslések szerint 133 millió ausztrál dollár, azaz mintegy 25 milliárd forint értéket képvisel.

A barlangok felrobbantása után a Rio Tinto támadások kereszttüzébe került, a vállalat lépéséért nemcsak Ausztráliában és az ottani őslakos szervezetek részéről, hanem a nemzetközi színtéren is sok kritikát kapott.

Augusztusban a Rio Tinto közölte: bár személy szerint senki sem hibáztatható a bánya robbantásos kiterjesztése miatt, amelyben a régészeti lelőhelyek megsemmisültek, a vállalat nem tartotta magát egyik alapelvéhez, a helyi közösségek és örökségük tiszteletéhez. Ezért három magas rangú vezetőtől megvonták éves teljesítménybónuszukat.

Sok millió dollárba került a 46 ezer éves régészeti lelőhelyek megsemmisítése

Több millió dollár éves bónusztól estek el a Rio Tinto angol-ausztrál bányaipari óriásvállalat vezetői, mert leromboltak egy 46 ezer éves őslakos kulturális helyszínt Ausztrália nyugati részén - jelentette be a cég hétfőn. A Juukan-szurdokban található, felbecsülhetetlen régészeti jelentőségű kőszállásokat májusban semmisítették meg egy vasércbánya bővítésekor a nyugat-ausztráliai Pilbara régióban.

Az ügy azonban ezzel még nem ért véget. Ahogy a BBC arról beszámol, már az ausztrál parlament is foglalkozik azzal, ebből pedig vélhetően egy átfogó vizsgálat következik majd a Rio Tinto ellen. A cég egyébként az év későbbi részére ígérte saját belső vizsgálatának eredményét arról, hogyan fordulhatott elő a kivételes jelentőségű lelőhely felrobbantása. A helyszínen korábban számos régi szerszámot és használati eszközt is találtak, hajmaradványok DNS-elemzése pedig igazolta, hogy az ősidőkben ott élő emberek és két, ma élő őslakos közösség tagjai között - a földterület régi tulajdonosai - genetikai kapcsolat van.

Az eset kapcsán egyre csak dagadó botrány végül arra késztette a cég vezetőit, hogy félreálljanak.

Kiderült ugyanis, hogy már a cég részvényesei is kellemetlenül érzik magukat az ügy miatt, és az igazgatótanácsra egyre nagyobb nyomás nehezedik tulajdonosi oldalról a kínos incidens okán.

Munkagépekkel dolgoznak a Rio Tinto egyik pilbarai bányájában Forrás: XEMC

Ezért Jean-Sébastien Jacques, a vállalat vezérigazgatója benyújtotta lemondását, amit az igazgatótanács el is fogadott. Megjegyzendő azonban, hogy a cégvezető formailag közös megegyezéssel távozik, és legkésőbb márciusig pozíciójában marad. Mellette több más magas beosztásban dolgozó vezető is távozik, többek között a vasércbányászati üzletágért, valamint a vállalati kapcsolatokért felelős igazgató is.

A fejleményt több, őslakos érdekvédelmi tömörülés üdvözölte. Volt ugyanakkor közöttük olyan, amely szerint a vezetőváltás önmagában nem előzi meg a jövőbeni hasonló eseteket,

ahhoz ugyanis a cégen belül kellene strukturális változtatásokat végrehajtani, hogy ilyen többet ne forduljon elő.

A vasérc Ausztrália egyik fő exportcikke, amelyből tavaly 77 milliárd ausztrál dollár (16.160 milliárd forint) bevétele származott az országnak. Az ásványkincs bányászatának központja a ritkán lakott Pilbara, amelynek jelentős részén ma is őslakosok élnek.