Magyarország és Laosz megállapodott abban, hogy újabb kötött segélyhitellel indít programot, amelynek értelmében magyar cégek 100 millió dollárért beruházásokat hajtanak végre a délkelet-ázsiai országban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vientiánban tartott sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszterrel.

Szijjártó közölte: Magyarország konzuli képviseletet nyit pénteken Vientiánban.A tárcavezető kétoldalú tárgyalásokat folytatott a laoszi fővárosban, tárgyalt Sziszulit Thonglun miniszterelnökkel is.

Elmondta továbbá, hogy a beruházások három területen folynak: magyar cégek kórházakat fognak építeni, fejleszteni fogják a laoszi nemzeti statisztikai rendszert, és digitalizálni fogják a postai szolgáltatásokat. Mivel Laosz komoly vízgazdálkodási kihívásokkal küzd, ezért Magyarország ezen a területen is támogatást nyújt,

bekapcsolódik az árvizekkel leginkább sújtott tartomány árvízvédelmi szakembereinek képzésébe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszter találkozója Vientiánban 2020. szeptember 11-én.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A két ország külügyminisztere négy év alatt már tizedszer találkozott egymással, ami Szijjártó Péter szerint világosan mutatja, hogy Magyarország milyen fontosságot tulajdonít az együttműködésnek Laosszal. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy magyar cégek az elmúlt években nagyon fontos szerepet játszottak a laoszi mezőgazdaság, vízgazdálkodás és elektronikus közigazgatás fejlesztésében, és jelenleg 160 millió dollárt értékű beruházást hajtanak végre az országban: 35 millió dollárért építenek állattenyésztő telepeket, 100 millió dollárért modernizálják a főváros szennyvízhálózatát, és 25 millió dollárért fejlesztik jelenleg a laoszi népességnyilvántartó rendszert.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kikeo Chanthabouly laoszi tervezési és befektetési miniszterhelyettes találkozója Vientiánban 2020. szeptember 11-én.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A cél az, hogy minél több magyar vállalat jusson piaci lehetőségekhez Laoszban, aminek három feltétele van. A pénzügyi feltétel adott, az Eximbank finanszírozza a magyar cégek beruházásait Laoszban. A jogi feltétel is adott lesz, miután megállapodás született a beruházásvédelmi tárgyalások megindításáról.
A harmadik feltétel pedig mától lesz adott, hiszen a mai napon megnyitjuk Magyarország konzuli képviseletét Vientiánban, tehát személyes jelenléte lesz Magyarországnak itt, Laoszban - mondta Szijjártó Péter. Fontos kapocs a két ország között a kétoldalú ösztöndíj-megállapodás, amelynek értelmében évente száz laoszi hallgató tanulhat Magyarországon. Megállapodtak pénteken abban is, hogy Magyarország agrár- és környezetvédelmi szakon is várja a laoszi hallgatókat - fűzte hozzá a magyar külgazdasági és külügyminiszter.