A NASA komolyan dolgozik azon, hogy az Artemis program részeként az első női űrhajóst és a következő férfi űrhajóst a Holdra szállítsa 2024-ben. Emellett felhívást intéztek űrforrások gyűjtésére is, a Holdon más által kibányászott holdkőzetek tulajdonjogának „helyben történő" átruházásával. Vagyis nem is kell a Földre szállítani a kőzeteket, azok így is a NASA tulajdonába kerülnek.

A NASA 2024-ben az Artemis programmal térne vissza a Holdra 1972 decembere után, amikor utoljára járt ember a Holdon. Mivel a bő 50 évvel ezelőtti program nagyon sokba került az amerikaiaknak, a cél most az, hogy az emberiség fenntartható, minél innovatívabb és nem utolsó sorban megfizethető módon térhessen vissza a Holdra, immár tartósan is.

Mennyibe került Amerikának a holdra szállás 50 éve?

Miközben éljük az életünket a mindennapokban, annak örömeivel és gondjaival együtt, ritkán gondolunk arra, hogy mindannyian az emberiség részei vagyunk, melynek kialakulása a Föld 4500 millió éves filmjében még egy kis reklámszünettel sem ér fel: mindössze alig 30 millió év alatt váltunk emberré.

Az Egyesült Államok e célból felhívást intézett azokhoz a kereskedelmi cégekhez, melyek robotokkal kőzeteket gyűjtenének a Holdon. A NASA által vázolt követelmények szerint a vállalatok kis mennyiségű holdi kőzetmintákat gyűjthetnének bárhol a Hold felszínén, melyet követően képeket szolgáltatnának a gyűjteményről a NASA-nak, megjelölve a kőzetek pontos helyét is. Ezt követően a kőzetek, illetve regolitok (málló, törmelékes kőzetrétegek) tulajdonjogát helyben, tehát a Földre szállítás nélkül átvenné a NASA, amely azután a NASA kizárólagos tulajdona lenne. Mindezt átláthatóan, a világűrrel kapcsolatos nemzetközi egyezmények legmesszemenőbb tiszteletben tartásával bonyolítaná le az űrügynökség.

A NASA célja, hogy a tulajdonjog-átruházások 2024 előtt befejeződjenek. A versengést teljesen nyílt verseny keretében képzeli a NASA, nem csak az amerikai vállalatokra szűkítve azt. Az űrügynökség három részletben fizetne a holdkőzetért, legnagyobb részt (80 százalékot) a gyűjtés sikeres befejezése után.

Az emberiség életében 2024-ben kerülhet majd újra a figyelem középpontjába állandó égi kísérőnk, amikor a NASA a gyakorlatban is elindítja Artemis holdprogramját, benne az első női űrhajóssal, aki a Holdra szállForrás: NurPhoto via AFP/WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Wiktor Szymanowicz

Az 1960-es években fejlesztett Apollo programmal ellentétben az új generációs holdra szállás fő célja a Marsra szállás előkészítése. Az elkövetkező évtizedben az Artemis programmal az emberiség hosszú távon is jelen lesz a Hold felszínén, felhasználva a Holdat a további műveletekre és tapasztalatszerzésre, mielőtt a sokkal távolabbi Marsra indulna. Az úgynevezett in situ, azaz természetes helyén történő erőforrás-felhasználás (ISRU) képessége hihetetlenül fontos lesz a Marson, ezért lesz szükség előbb a holdi tapasztalatszerzésre.

A robusztus, fenntartható és biztonságos holdkutatással nyert tudományos felfedezések az egész emberiség javát szolgálják, melyek nyilvános közzétételével a NASA biztosítja, hogy az egész világ részesüljön az Artemis küldetés eredményeiből - zárul Jim Bridenstine, az amerikai űrkutatási hivatal igazgatójának blogbejegyzése a NASA blogján.

Forrás: NASA blog