Újabb trópusi vihar hajthatja fel az olaj árát

olaj, kőolaj, pumpa
ANDREWS, TX - JANUARY 20: An oil pumpjack works at dawn in the Permian Basin oil field on January 20, 2016 in the oil town of Andrews, Texas. Despite recent drops in the price of oil, many residents of Andrews, and similar towns across the Permian, are trying to take the long view and stay optimistic. The Dow Jones industrial average plunged 540 points on Wednesday after crude oil plummeted another 7% and crashed below $27 a barrel. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Megugrott hétfőn a kőolaj világpiaci ára, miután a Sally nevű trópusi vihar egyre erősebb a Mexikói-öbölben. Ezzel pedig néhány héten belül már a második komolyabb vihar fenyegeti az amerikai olajkitermelést.
Vágólapra másolva!

Az amerikai WTI és a nemzetközi Brent típusú olaj is drágulással indította a hetet, miután az elmúlt két hét során mindkét jegyzés csökkenéssel zárt. A mostani emelkedés hátterében az áll, hogy

vasárnap tovább erősödött a Mexikói-öbölben a Sally nevű trópusi vihar, amely hamarosan 2-es fokozatú hurrikánná nőheti ki magát.

Ráadásul néhány héten belül Sally már a második vihar, amely fenyegeti a térség olajkitermelését, miután a Laura nevű hurrikán végigsöpört a térségben – írja a Reuters.

Az olajár azonban egyelőre inkább csak figyelmeztető jelzést adott, ugyanis közép-európai idő szerint hétfő kora délután már némi csökkenést mutattak az árfolyamok.

Az olyan nagyvállalatok, mint a BP és az Equinor vasárnap evakuálták a dolgozóikat a térségből, miután szombaton ugyanígy tet a Chevron és a Murphy Oil is.

Újabb hurrikán roppanthatja meg az amerikai olajkitermelést Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A vihar és az olajár úgy függ össze, hogy a nyersanyag ára tipikusan emelkedik, amikor veszélybe kerül a kitermelés, vagyis a kínálati oldal.

Most azonban igen különleges helyzetben van a piac, mert a koronavírus-járvány miatt jelentősen megcsappant a globális olajkereslet, vagyis egyelőre nem világos, mennyire lehet tartós az olajár emelkedése.

Az Egyesült Államok egyébként napjainkban a legnagyobb olajkitermelő és -fogyasztó egyszerre.

Mindeközben nemrég derült ki, hogy Líbiában feloldják az olajüzemek hónapok óta tartó blokádját, ami elvileg felpörgetheti a kínálatot. Az elemzők azonban hangsúlyozzák, egyelőre nem világos, hogy ez a gyakorlatban is a kitermelés újraindítását jelenti-e a közeljövőben.

Tovább bonyolítja viszont a helyzetet, hogy a líbiai olajkitermelés esetleges megugrása fejfájást okozhat az OPEC tagországoknak, és külsős szövetségeseiknek. Az OPEC+ szeptember 17-én tanácskozik legközelebb, hogy megtárgyalják a kitermelés-csökkentést, noha a piaci szakértők nem számítanak további vágásra.

A WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Mindazonáltal egyes tagok korábban sem tudták teljesíteni a kitermelés-csökkentési kvótát, és tekintve az elmúlt időszakban tapasztalt olajpiaci eladási hullámot, ezeken az államokon feltehetőleg erősödni fog a nyomás.

Az olajpiaci helyzet tehát igen összetett, mert a kínálati és a keresleti oldalon is egyaránt nehézségek vannak.

Amíg ugyanis a közlekedési szektor olajkereslete nem áll talpra, addig a keresleti oldal gyengélkedni fog.

A jelenlegi elemzői vélemények szerint csak a jövő év negyedik negyedévében érheti el a szektor kereslete a tavaszi járvány előtti szintet. Mindeközben pedig a kínálati oldal is igen komoly kilengéseket mutat, vagyis az OPEC-nek nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja jósolni a piac jövőjét.