Kiderült, mennyi készpénz volt Magyarországon nyár végén forgalomban

forint, bankjegy
Vágólapra másolva!
A forgalomban lévő készpénzállomány átlépte a 7000 milliárd forintot, pontosan 7031,9 milliárd forint volt augusztus végén – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte adatokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Ez az összeg az augusztusi záróállományt jelenti, az átlagállomány 7025,8 milliárd forint volt, ami 39,9 milliárd forintos növekmény az egy hónappal korábbi adatokhoz képest - derül ki a jegybanki adatokból.

Az MNB-mérlegét forrásoldalon az elhelyezett kormányzati betétek állománya hízlalta a legnagyobb mértékben, július végéhez képest 405 milliárd forinttal, 1906 milliárd forintra emelkedett az állomány.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A hitelintézeti betétek is jelentősen, 216 milliárd forinttal nőttek, így augusztus végén 3611 milliárd forintot tettek ki.

Az MNB kommentárja szerint a bankok által elhelyezett betétállomány növekedése elsősorban a preferenciális betéti állomány bővülésének tudható be.

A havi átlagállományi adatok alapján a bankoknak nyújtott egyéb hitelek 213 milliárd forinttal növelték a mérleget eszközoldalon, illetve a refinanszírozási célra nyújtott Növekedési Hitelprogram is 154 milliárd forinttal hízlalta az egyenleget - közölte a jegybank-

A forrásoldalon a korábban említett preferenciális betétek és kormányzati betétek mellett a hozamgörbe rövid oldali likiditását leszívni hivatott egyhetes jegybanki eszköz is jelentősen népszerűbb lett augusztusban a bankok körében. Az egyhetes betétbe átlagosan 295 milliárd forinttal többet helyeztek el, így az állomány 2283 milliárd forintra hízott.