Felújítják az egyik budapesti plázát

Allee bevásárlóközpont
Budapest, 2018. május 11. A bevásárlóközpont belső tere. Az Allee bevásárlóközpont a volt Skála Budapest Nagyáruház helyén 2009-ben nyílt meg, Budapest XI. kerületében, az Október huszonharmadika utca 8-10. szám alatt. A 46 ezer négyzetméteres többszintes komplekszumban több mint 160 üzlet, 13 termes mozi, fitneszterem, közüzemi szolgáltatók ügyfélszolgálati irodái, éttermek, kávézók találhatók. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az Allee bevásárlóközpontot öt és félmilliárd forintból újítják fel belül. Az átépítés során elkerített részeken és a szabadon maradt falakon jótékonysági művészeti projekt fog megvalósulni.
Vágólapra másolva!

A Buda központjában található Allee tavaly döntött úgy, hogy 5,5 milliárdos ráfordítással átfogó felújításba kezd - írja a zetapress.hu. A bevásárlóközpont nem csupán szebbé teszi a belső kialakítást, hanem bővíti szolgáltatásait is.

A bevásárlóközpont főbejárata feletti homlokzat Forrás: MTI/Nagy Zoltán

Az átalakítás ideje alatt az Allee Art Wall elnevezésű projekten belül három képzőművész, Mátyási Péter, Soós Nóra és Weiler Péter készíti a képeket, amelyeket az építést a működő közösségi terektől elválasztó, szabadon álló felületeken mutatnak be az Allee-ban. A képekre október közepétől november elejéig lehet licitálni, a befolyó összeget pedig jótékony célokra fordítják: egy 11. kerületi iskola részesül majd a bevételből.

A megújulás során több energiatakarékos, illetve az ökológia lábnyomot csökkentő megoldást is alkalmaznak.

Az Allee bevásárlóközpont belső tere Forrás: MTI/Nagy Zoltán

A munkálatokat úgy szervezték, hogy a bevásárlóközpont napi működését, forgalmát csak a lehető legkisebb mértékben zavarják, ezért számos szervezési feladat adódik a kivitelezésnél. Az íves folyosón például több acélgerendát is beemelnek, amelyek esetében a legnagyobb elem önmagában 3 tonnát nyom. A beemeléshez szükséges ún. pókdaru nem fér be a bejáraton, ezért a homlokzat megbontásával helyezik el a területen. Az év végéig 40 tonnányi új acélszerkezetet építenek be és 1200 négyzetméter felületet alakítanak át. Az Allee a felújítás alatt végig nyitva lesz, minden munkálatot éjszaka végeznek.