Az Allee bevásárlóközpontot öt és félmilliárd forintból újítják fel belül. Az átépítés során elkerített részeken és a szabadon maradt falakon jótékonysági művészeti projekt fog megvalósulni.

A Buda központjában található Allee tavaly döntött úgy, hogy 5,5 milliárdos ráfordítással átfogó felújításba kezd - írja a zetapress.hu. A bevásárlóközpont nem csupán szebbé teszi a belső kialakítást, hanem bővíti szolgáltatásait is. 

A bevásárlóközpont főbejárata feletti homlokzatForrás: MTI/Nagy Zoltán

Az átalakítás ideje alatt az Allee Art Wall elnevezésű projekten belül három képzőművész, Mátyási Péter, Soós Nóra és Weiler Péter készíti a képeket, amelyeket az építést a működő közösségi terektől elválasztó, szabadon álló felületeken mutatnak be az Allee-ban. A képekre október közepétől november elejéig lehet licitálni, a befolyó összeget pedig jótékony célokra fordítják: egy 11. kerületi iskola részesül majd a bevételből.

A megújulás során több energiatakarékos, illetve az ökológia lábnyomot csökkentő megoldást is alkalmaznak.

Az Allee bevásárlóközpont belső tereForrás: MTI/Nagy Zoltán

A munkálatokat úgy szervezték, hogy a bevásárlóközpont napi működését, forgalmát csak a lehető legkisebb mértékben zavarják, ezért számos szervezési feladat adódik a kivitelezésnél. Az íves folyosón például több acélgerendát is beemelnek, amelyek esetében a legnagyobb elem önmagában 3 tonnát nyom. A beemeléshez szükséges ún. pókdaru nem fér be a bejáraton, ezért a homlokzat megbontásával helyezik el a területen. Az év végéig 40 tonnányi új acélszerkezetet építenek be és 1200 négyzetméter felületet alakítanak át. Az Allee a felújítás alatt végig nyitva lesz, minden munkálatot éjszaka végeznek.