Kína még sokáig a világgazdaság meghatározó szereplője lesz

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A geopolitikai feszültségek ellenére sem csökkent Kína szerepe a világgazdaságban – mondja a Standard Life Aberdeen elnöke. A nemzetközi cégek pedig egyre nagyobb lehetőségeket látnak a kínai nyitásban.
Vágólapra másolva!

Kína továbbra is hatalmas szerepet tölt be a világgazdaságban és a globális kereskedelemben, és ezen az elmúlt időszak geopolitikai feszültségei sem változtattak – mondta a CNBC-nek Douglas Flint, a Standard Life Aberdeen elnöke.

A szakember kiemelte, hét hónappal ezelőtt a világ szinte minden vállalata növekedési lehetőséget látott Ázsiában, különösen Kínában.

Ezek a kilátások pedig nem is változtak meg. Kínában ugyanis egyre erősebb a középosztály, melynek tagjai az eddigiektől eltérő fogyasztói szokásokkal rendelkeznek, ami tovább hajtja majd a kínai gazdaságot – hangsúlyozta Flint.

Nem csökken Kína szerepe a világgazdaságban Forrás: AFP

Mindazonáltal Flint kiemelte, a jelenlegi geopolitikai feszültségek ezzel együtt is kihívást jelentenek a cégek számára. A vállalatok működéseit ugyanis nehezíthetik ezek a feszültségek, azonban a szakember hangsúlyozta, a gyakorlatban továbbra is az látszik, hogy

a kínai gazdaság nyit a nemzetközi szereplők felé, és még a legnagyobb amerikai pénzügyi vállalatok (mint a BlackRock, a Vanguard vagy a JPMorgan) is növelték a jelenlétüket Kínában.

A jövőben pedig várhatóan folytatódni is fog ez a trend, ahogy a kínai gazdaság egyre jobban integrálódik a világpiacba. Flint szerint tehát a geopolitikai feszültségek mögött Kína tovább erősíti a szerepét a világgazdaságban, és erre a nemzetközi cégek is reagálnak, illetve igyekeznek kihasználni az országban rejlő kedvező lehetőségeket.