A geopolitikai feszültségek ellenére sem csökkent Kína szerepe a világgazdaságban – mondja a Standard Life Aberdeen elnöke. A nemzetközi cégek pedig egyre nagyobb lehetőségeket látnak a kínai nyitásban.

Kína továbbra is hatalmas szerepet tölt be a világgazdaságban és a globális kereskedelemben, és ezen az elmúlt időszak geopolitikai feszültségei sem változtattak – mondta a CNBC-nek Douglas Flint, a Standard Life Aberdeen elnöke.

A szakember kiemelte, hét hónappal ezelőtt a világ szinte minden vállalata növekedési lehetőséget látott Ázsiában, különösen Kínában. Ezek a kilátások pedig nem is változtak meg. Kínában ugyanis egyre erősebb a középosztály, melynek tagjai az eddigiektől eltérő fogyasztói szokásokkal rendelkeznek, ami tovább hajtja majd a kínai gazdaságot – hangsúlyozta Flint.

Nem csökken Kína szerepe a világgazdaságbanForrás: AFP

Mindazonáltal Flint kiemelte, a jelenlegi geopolitikai feszültségek ezzel együtt is kihívást jelentenek a cégek számára. A vállalatok működéseit ugyanis nehezíthetik ezek a feszültségek, azonban a szakember hangsúlyozta, a gyakorlatban továbbra is az látszik, hogy a kínai gazdaság nyit a nemzetközi szereplők felé, és még a legnagyobb amerikai pénzügyi vállalatok (mint a BlackRock, a Vanguard vagy a JPMorgan) is növelték a jelenlétüket Kínában.

A jövőben pedig várhatóan folytatódni is fog ez a trend, ahogy a kínai gazdaság egyre jobban integrálódik a világpiacba. Flint szerint tehát a geopolitikai feszültségek mögött Kína tovább erősíti a szerepét a világgazdaságban, és erre a nemzetközi cégek is reagálnak, illetve igyekeznek kihasználni az országban rejlő kedvező lehetőségeket.