Ötöt találtak az értékes drágakövekből, amelyek statisztikailag nem is léteznek

News, 7 éves kislány kapta ajándékba a világ legdrágább gyémántját
This flawless blue diamond is set to become one of the worldAs most expensive gems by selling for a staggering A35 MILLION. See SWNS story SWGEM; A "flawless" blue diamond is set to become the world's most expensive ring by selling for a staggering #35 MILLION this week. The Blue Moon Diamond is a 12.03 carat gemstone and has been graded Fancy Vivid Blue - the highest possible grading. It has been declared internally flawless by the Gemological Institute of America. Sotheby's has hailed it as an "extraordinary" gem and estimates it will fetch as much as A35 million when it is sold on Wednesday. The diamond will go under the hammer in Geneva and looks set to smash the current record of A29 million, which was set by The Graff Pink when it was sold in November 2010. ***EXCLUSIVE***
Vágólapra másolva!
Öt nagyon ritka kék gyémántot találtak egy héten belül egy dél-afrikai bányában.
Vágólapra másolva!

A Petra Diamond nevű társaság bejelentette, hogy a dél-afrikai fővárostól, Pretoriától mintegy 40 kilométerre fekvő Cullinanban lévő fő bányájában a közelmúltban bukkantak rá a ritka drágakövekre.

Mindegyik kő egyedi, súlyuk 9,61 és 25,75 karát között van.

- olvasható a Petra közleményében. A társaság szerint rendkívüli, hogy egy időben öt magas minőségű követ találjanak.

Utoljára ebben a bányában 2019 szeptemberében bukkantak kék gyémántra, amelynek súlya 20,08 karát volt, és amely 12,6 millió euróért kelt el (nagyjából 4,5 milliárd forint).

A vállalat egyelőre nem közölte, a most talált öt különleges lelet mennyit érhet, csupán annyit árult el, "fontolóra veszi" eladásukat, amelyhez "nagyon rugalmasan" áll hozzá. A Mining.com megjegyzi, hogy a Petra, csakúgy, mint a drágakőipar többi szereplője, nehéz helyzetben van a járvány miatt, mivel a gyémántok forgalma erősen visszaesett az elmúlt hónapokban.

Illusztráció Forrás: Northfoto

A vállalat zászlóshajója, a Cullian-bánya, a világ egyik legfontosabb drágakő-lelőhelye, ahol 1905-ben a világ eddigi legnagyobb gyémántja került elő és a világ drágaköveinek negyedét termelik ki innen. A most megtalált, igen ritka kék gyémántoknak is ez az első számú lelőhelye. Tavaly azonban a cég jelentős forrásokat csoportosított át a bánya bővítésébe, az idei terveket azonban a járvány alaposan felborította.

A Petra idén májusban nem tudott kamatot fizetni 650 millió dollár értékű kötvényeire, a hitelezők ugyanakkor egyelőre türelmesek.

A vállalat által közzétett kép az öt kék gyémántról:

null

null

A cég portfóliója ugyanakkor igen jelentős értéket képvisel, nagyjából 250 millió karát rejtőzhet még a vállalati érdekeltségekbe tartozó lelőhelyeken. Májusi és júniusi értékesítési eseményeit viszont kénytelen volt halasztani a járvány miatti utazási korlátozások, illetve ezekkel összefüggésben, az érdeklődés visszaesése miatt. A vállalat közölte, még mindig dolgoznak azon, a jelen körülmények között, hogyan lehetne a legoptimálisabban a piacokra juttatni eladásra szánt drágaköveiket.