Az olyan kínai óriáscégek, mint a Tencent vagy az Alibaba is növeli a jelenlétét Szingapúrban, miközben a TikTok mögött álló ByteDance szintén több milliárd dollárt fektetne be a városállamban. Szingapúr ezzel a kínai technológiai cégek központja lehet, ahogy fokozódik a feszültség Peking és Washington között.

Szingapúr legnagyobb előnye, hogy semleges területnek számít, és a városállamnak egyszerre vannak kiváló kapcsolatai az Egyesült Államokkal és Kínával – írja a BBC. Ez pedig komoly lehetőséget jelent a kínai technológiai vállalatok számára, ahogy egyre feszültebb a viszony a pekingi és washingtoni vezetés között.

A Tencent például ezen a héten jelentette be, hogy kiterjeszti a jelenlétét Szingapúrban, hogy támogassa az üzleti növekedését Délkelet-Ázsiában, és a térségen túl. A cég közlése szerint az új régiós irodája stratégiailag fontos szerepet tölt majd be a többi délkelet-ázsiai iroda mellett. Mindeközben a vállalat WeChat alkalmazását betilthatják ebben a hónapban az Egyesült Államokban, míg a TikTok sorsa kérdéses.

A kínai vállalatok számára tehát igencsak logikus, hogy olyan terepet keresnek maguknak, amelyek segítségével szét tudják választani a kínai és Kínán kívüli működésüket – mondta Tommy Wu, az Oxford Economics közgazdásza.

Szingapúr is sokat nyerhet a kínai óriások jelenlétévelForrás: AFP/Roslan Rahman

Szingapúr pedig ideális helyszín ehhez, ráadásul földrajzilag is közel van Kínához, illetve egyébként is Délkelet-Ázsia innovációs központjának számít. Nem mellékesen pedig a városállam is jól jár ezzel a trenddel, mivel jelentős előnyt szerezhet magának a technológiai szektorban – tette hozzá a szakértő.

Szingapúr emellett már hosszú ideje régiós központja számos nyugati vállalatnak, köszönhetően a városállam kedvező pénzügyi rendszerének és jogrendjének. A városállamban olyan cégek vannak jelen, mint a Google, a Facebook vagy a LinkedIn. Kína és a délkelet-ázsiai országok kapcsolata pedig már jó ideje fejlődik, és idén Délkelet-Ázsia már nagyobb térségi kereskedelmi partnere lehet Kínának, mint az Európai Unió – mondta Nick Redfearn, a brit Rouse tanácsadócég vezérigazgató-helyettese.

A helyzetet igen érzékletesen foglalta össze egy kínai technológiai szakértő és befektető. Rui Ma hangsúlyozta, a mozgás mögött álló erő a globalizáció. És ha a nyugati cégek lehetnek globálisak, akkor a kínai cégek miért ne lehetnének azok?