Varga Mihály: A gazdaság újraindulása most a tét

Varga Mihály, pénzügyminiszter, Integrál Zrt., baromfifeldolgozó új vágóüzeme
Kiskunfélegyháza, 2020. szeptember 18. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Integrál Zrt. Baromfifeldolgozó új vágóüzemének ünnepélyes átadásán Kiskunfélegyházán 2020. szeptember 18-án. MTI/Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A gazdaság érdekében most az a legfontosabb, hogy a működőképesség fenntartása mellett a legtöbb ágazatban megtörténhessen az újraindulás - mondta a pénzügyminiszter az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. Baromfifeldolgozó új vágóüzemének átadásán Kiskunfélegyházán.
Vágólapra másolva!

A mintegy 1,4 milliárd forint összegű fejlesztést a Pénzügyminisztérium a nagyvállalati beruházási támogatási programban 559 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.
Varga Mihály kiemelte: a kormány a gazdaság újraindulásán dolgozik, ehhez azonban az alkalmazkodóképesség mellett az is szükséges, hogy a magyar cégek folyamatosan fejlődő szolgáltatásokat nyújtsanak és minőségi termékeket tudjanak előállítani.

Erős hazai élelmiszeriparra van szükség, mert csak így biztosítható az ország folyamatos élelmiszerellátása, és az esetleges határlezárások esetén az ellátásbiztonság - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Emlékeztetett: 2008-ban a válság kitörését követően az akkori magyar kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz, az IMF-hez, illetve az Európai Bizottsághoz és a Világbankhoz fordult külső segítségért, mert egyébként nem tudta volna rendezni a lejáró államadóságát. "Államcsőd következett be, még akkor is, ha ezt nem mondjuk ki, de mára már túljutott ezen az ország" - fogalmazott.

A pénzügyminiszter szerint a jelenlegi válság már egy erőteljesebb gazdaságot ért el,

kisebb az államadóság, kevesebb a kockázat, és míg 2008-ban a hitelek nagyjából 60 százaléka devizaalapú volt, ez jelenleg mindössze 1 százalék. Az elmúlt évek átrendeződésének eredményeként pedig a vállalatok is sokkal inkább forintban adósódnak el, és kisebb mértékben devizában.

Kiemelte: mára azonban nemcsak a helyzet vált jobbá, hanem a terhek is csökkentek, hiszen a kormány nem a jövedelmeket és a vállalkozásokat terheli adóval, hanem a fogyasztás adóterhén keresztül látja el az egészségügyet, az oktatást, a honvédelmet vagy éppen a közbiztonságot. "A vállalkozások pedig Európa legalacsonyabb adóterhét fizetik" - tette hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar kormány olyan programon dolgozik, amelynek segítségével a vállalkozások működőképesek maradhatnak, munkahelyeiket megtarthatják és az elvesztett kapacitásaikat újra tudják építeni.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Integrál Zrt. Baromfifeldolgozó új vágóüzemének ünnepélyes átadásán Kiskunfélegyházán Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a baromfifeldolgozó új üzeme óránként 1600 élőállat levágására alkalmas, és megteremtette a liba- és kacsatestek melegbontásának a lehetőségét.

A meglévő üzemekhez 2050 négyzetméter nagyságú területtel könnyűszerkezetes üzemrészt kapcsoltak, és átadtak egy korszerű, modern technológiával felszerelt függesztő-vágó-zsigerelő pályát is.

Kiemelte: a fejlesztés részeként 215 kilowatt teljesítményű napelemes kiserőművet is építettek, amelyhez 54 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak. Az előző években pedig elkészült a félkész- és késztermékgyártó üzemük is.

Az Integrál Zrt. a májat, valamint a darabolt termékeket Ausztriába, Belgiumba, Csehországba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba, Németországba, Olaszországba, Romániába, Szlovéniába és Szlovákiába exportálja, és jelentős piaci szereplő Japánban, Hongkongban, Tajvanon, valamint Kanadában, de megkezdték már az értékesítést Dél-Koreába is.

A vállalkozásnak 460 dolgozója van. Beruházásokra 2000 óta több mint 4 milliárd forintot fordítottak.

A kiskereskedelmet is folyamatosan fejlesztve, már üzletekkel rendelkeznek Kiskunfélegyházán, a környező községekben, Kiskőrösön és Solt városában. Élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységét a vállalat a Coop üzletlánc keretében, az Alföld Pro-Coop régió tagjaként folytatja.

Az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2019-ben mintegy 13 milliárd forint, míg az előző üzleti évben 15,36 milliárd forint volt. Az árbevétel jelentős része exportból származik, 2019-ben ez nagyjából 7,5 milliárd forintot, 2018-ban pedig 8,7 milliárd forintot tett ki. A vállalat adózott eredménye 2019-ben 26 millió forint, míg 2018-ban 222 millió forint volt.