Lemondott az elektromosteherautó-gyártó cég csalással vádolt alapítója

Nikola Corporation, Nikola Corp., autógyártó, autó, kamion
Vágólapra másolva!
Az elektromosteherautók gyártására szakosodott Nikola vezetője, Trevor Milton, azonnal hatállyal lemondott, miután többen is azzal vádolták, hogy félrevezette a befektetőket. Az igazgatótanács már elfogadta az alapító-ügyvezető lemondását, a helyére Stephen Girsky, a GM korábbi ügyvezető igazgatója és a Nikola igazgatósági tagja kerül.
Vágólapra másolva!

Milton azután mondott le, hogy nemrég a Hindenburg Research, a short kereskedésre szakosodott társaság, egy átfogó elemzésre hivatkozva azzal vádolta a Nikolát, hogy módszeresen átveri a befektetőket és gyakorlatilag csalnak.

A botrány akkor tetőzött, amikor kiderült, hogy a Nikola elektromos kamionja a bemutató során még csak nem is magától ment, hanem legurították egy domboldalról.

" Továbbra is a cégnek és nem nekem kell lenni a középpontban, valamint annak, hogy a Nikola képes megváltoztatni a világot. Emiatt egy nagyon nehéz döntést hoztam meg és önként lemondtam poziciomról" - idézte a Reuters Trevor Miltont.

Illusztráció Forrás: Nikola Corporation

Nem csak a befektetőket, hanem a többi autógyártót is átverte a Nikola a Hindenburg kutatása szerint. Korábban ugyanis azt állították, hogy a cég rendelkezik egy olyan technológiával, amit mások is átvehetnek majd partneri megállapodások keretében.

Ez a technológia viszont úgy tűnik, hogy jelenleg egyáltalán nem áll a Nikola rendelkezésére és az is egyre kétségesebb, hogy fog-e valaha.

Két nappal a Hindenburg elemzés megjelenése előtt a GM 2 milliárd dollár értékű partneri megállapodást kötött a Nikolával, aminek eredményeként az elektromosautó-gyártó 11 százalékának tulajdonrészét is megszerezték.

A Nikola ráadásul továbbra sem gyárt saját akkumulátort, hanem a Romeo Power Technology energiaforrását használja annak ellenére is, hogy már több hónapja ígérgetik saját technológiájuk bemutatását.

A hírre hétfő délután a Nikola elképesztő mértékben, 35 százalékkal esett a nyitás előtti kereskedés során,

jelenleg egy értékpapír 24,70 dollárt ér, pedig a pénteki záráskor még 34,19 dolláron állt az árfolyama.