A héten a vendéglátóhelyeket és az építkezéseket ellenőrzi az adóhivatal

Budapest koronavírus korona vírus fertőzés betegség járvány Belváros bulinegyed vendéglő enyhítés feloldás kijárási korlátozás
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) továbbra is országszerte folytatja célzott ellenőrzéssorozatát az utalványokkal visszaélő cégeknél és a katás szerződések esetében, több megyében pedig a vendéglátóhelyeken és az építkezéseken jelenhetnek meg az adóellenőrök.
Vágólapra másolva!

Az utalványos visszaélésben érintett több mint ezer társaságnál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

A katás vizsgálat kapcsán a NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket,

a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

A regionális adóellenőrzések terén Észak-Budapesten szeptemberben a piacokat keresik fel a revizorok, de vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is, utóbbiakat Baranya megyében, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is ellenőrzi a NAV egész szeptemberben. Dél-Budapesten 2020. szeptember 21. és 25. között a budapesti szépészeti-, valamint egészségmegőrző szolgáltatókat ellenőrzik.

Bács-Kiskun megyében szeptemberben a vendéglátóhelyeket ellenőrzik az ellenőrök, ahogy 2020. szeptember 23. és 24. között Hajdú-Bihar megyében is, illetve hasonló ellenőrzésre kerül sor Győr-Moson-Sopron megyében is, ahol 2020. szeptember 26-án és 27-én a győri vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyeket ellenőrzik az adóhivatal munkatársai. A vendéglátóhelyek állnak a fókuszban a kereskedelmi ellenőrzések mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Országszerte több megyében is ellenőrzik a vendéglátóhelyeket és az építkezéseket a NAV revizorai szeptember hónap folyamán Fotó: Csudai Sándor - Origo

Heves megyében egész hónapban a papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzi az adóhatóság, Komárom-Esztergom megyében 2020. szeptember 21. és 25. között a számítástechnikai és mobiltelefon-üzleteket.

Vas megyében 2020. szeptember 14. és szeptember 25. között a pékségeket és a pékáruüzleteket ellenőrzik, emellett egész szeptemberben a zöldség-, gyümölcs-, és ruhakereskedőket is.

Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak (alkalmazottak) bejelentését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát, üzemeltetését vizsgálhatják. A pénztárgépekben rögzített adatok alapján egyes ellenőrzések esetében az adóhivatal folyamatosan vagy ismétlődően is nyomon követheti a bevételek alakulását. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrizhetik az adóellenőrök. A revizorok sok esetben vizsgálják az áruk eredetét és a jövedéki termékek forgalmát is, egyes esetekben pedig forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A cikk a NAV adótraffipax oldala alapján készült.