Meghalt a világ egyik legismertebb anyagának feltalálója

Trade Fair IWA OutdoorClassics POLITICS sports Weaponry Free time HUNTING Fairs BAY Bavaria Middle Franconia USA Banner FLAG Goretex
08 March 2019, Bavaria, Nürnberg: Shoes for the normal temperature range of the US (l) and German armed forces will be on display at the IWA OutdoorClassics trade fair for hunting, shooting, outdoor and safety at the stand of the US company Gore-Tex. Photo: Daniel Karmann/dpa
Vágólapra másolva!
Robert W. Gore neve minden bizonnyal keveseknek mond valamit. Ő az, aki feltalált egy technológiát, amely alapjaiban változtatta meg az öltözködést: ez a Gore-Tex. A 83 éves amerikai feltaláló szeptember 17-én halt meg.
Vágólapra másolva!

Napjainkban kevés olyan divatmárka létezik, legyen szó ruhakészítőkről, vagy cipő gyártókról, amely nem használ vízálló technológiát.

Ennek egyik legelterjedtebb formája az úgynevezett Gore-Tex.

A Gore-Texet Robert W. Gore találta fel, aki apja 1958-ban alapított, innovatív, leginkább teflont alkalmazó vállalatánál dolgozott: készült itt egészségügyi eszköz és elektromos kábel is, de a vállalat megrendelői között volt a NASA is.

Az 1969-ben bejegyzett technológiát véletlenül találta fel „Bob" Gore. Egy teflonszálat melegített fel, majd nyújtott ki úgy, ahogy tudott.

Kiderült, hogy az anyag szerkezete azok ellenére is sűrű maradt, hogy 70 százaléknyi levegő került a molekularácsba.

Robert W. Gore rájött, hogy a teflon 1000 százalékos nyújtás után egy vékony membránréteggé alakítható.

Egy ilyen négyzetcentiméter membrán 1,4 milliárd apró lyukat tartalmaz, és egyetlen vízcsepp 20 ezerszer nagyobb, mint egy ilyen lyuk.

Ennek köszönhető, hogy a membrán nem pusztán vízlepergető, hanem vízálló is, ugyanis azon nem jut át a víz. Fontos, hogy az anyag a szelet is rendkívül nagy hatékonysággal fogja fel sűrűségének köszönhetően.

A technológia a másik irányból nézve teljesen másképp működik, a már említett 70 százaléknyi levegőnek köszönhetően: a lyukak 700-szor nagyobbak, mint a vízmolekula, amelyek így lehetővé teszik, hogy a test által termelt hő és verejték távozzon,

azaz jól szellőzik, ezért hívják lélegző anyagnak is.

Nem csoda tehát, hogy a túrázók által használt öltözékek és kellékek (cipők, kabátok, kesztyűk, sapkák, sátrak) mellett a nevesebb márkák is dolgoznak a technológiával, köztük jó néhány kifejezett divatmárka is.

Az amerikai hadsereg bakancsát (balra) is Gore-Tex technológiával készítették Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Karmann

A technológia előnye más vízálló megoldásokkal szemben az, hogy mivel egy rendkívül vékony rétegről van szó, ezért könnyű és jól formálható.

Természetesen léteznek más vízálló megoldások is, de azok kevésbé formálhatóak vagy nehezebbek, kényelmetlenek.

A Gore-Tex meglepő módon azonban nem csak az öltözködésben elterjedt anyag: használják azt az egészségügyben, űrruha készül belőle, sőt egyes porszívókban, illetve gitárhúrokban is megtalálható.

A kifejezetten ezzel a technológiával foglalkozó céget 1971-ben alapította Gore, majd 1976-ban került először kereskedelmi forgalomba az első Gore-Tex ruha.

A mai ismert első Gore-Tex anyagot 1980-ban védette le Robert W. Gore.

A WL Gore & Associates az 1 milliárd dolláros üzleti értéket 1996-ben lépte át, a vállalatot 2000-ig Robert vezette - írta összefoglalójában a BBC.