A Shell 40 százalékkal kívánja csökkenteni az olaj és a gáztermelési költségeit egy jelentős takarékossági terv keretében, amelynek célja, hogy a megújuló energiaforrásokra összpontosíthasson - értesült a Reuters hírügynökség.

A Shell új költségcsökkentési vizsgálatát várhatóan még ebben az évben lezárják. A megtakarítás a cég három fő részlegét érinti, és a koronavírus-válság nyomán már korábban közölt 4 milliárd dolláros költségcsökkentésen felül értendő.

A költségek csökkentése a Shell szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy áttérjen a megújuló energiaforrásokra, amelyben a verseny erősödni fog az ágazaton belül, például a BP és a Total törekvései nyomán, miközben a világ gazdasága zöldre vált.

Tavaly a Shell összes működési költsége 38 milliárd dollárt volt, míg beruházásokra 24 milliárd dollárt fordítottak.

A Shell most azt vizsgálja, hogyan lehetne csökkenteni az olaj- és gáztermelésre szánt kiadásokat, emellett 30-40 százalékkal visszavágnák az üzemeltetési költségeket az új projektekre fordított befektetések csökkentése révén. A terveket két forrás is megerősítette a Reuters hírügynökségnek.

A Shell néhány kulcsfontosságú helyre összpontosítaná az olaj- és gáztermelését, köztük a Mexikói-öbölre, Nigériára és az Északi-tengerre - közölték a források.

A felülvizsgálat emellett a Shell a világ legnagyobb - 45 ezer benzinkútból álló - töltőállomás-hálózatának költségeit is csökkentené.

A Shell szerkezetátalakításának mozgatórugói az elmúlt hónapokban az európai BP és Eni versenytársak részéről közzétett információk voltak, amelyek szintén azt tervezik, hogy az olajtól és a gáztól az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású megoldások felé fordulnak.

A felülvizsgálat várhatóan 2020 végére fejeződik be, amikor a Shell egy jelentős szerkezetátalakítást jelent majd be.

Története legnagyobb szerkezetátalakítására készül a Shell, a jelenlegi energiaforrásoktól az alacsony szén-dioxid-kibocsátású tüzelőanyagok felé fordulnaForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

A Shell vezérigazgatója, Ben van Beurden már a nyáron arról beszélt, hogy a cég programot indított az angol-holland vállalat „újraszervezésére".

A Shell három fő részlegénél azt is vizsgálják, hogyan lehet átalakítani a működést létszámleépítéssel és a vezetői szintek csökkentésével, melyek célja egy hatékonyabb vállalat létrehozása.

A Shell, amelynek 2019 végén 83 ezer alkalmazottja volt, korábban jelentős költségcsökkentést hajtott végre a BG Group mintegy 54 milliárd dolláros felvásárlása után. Akkor a működési költségek - amelyek magukban foglalták a termelési, a gyártási, az értékesítési, az elosztási, az igazgatási, valamint a kutatási és fejlesztési kiadásokat is - 15 százalékkal, vagyis nagyjából 7 milliárd dollárral csökkentek 2014 és 2017 között.

A koronavírus-járvány nyomán hirtelen bekövetkezett globális gazdasági lassulás azonban új lendületet adott a Shell azon tervének, hogy a szén-dioxid-kibocsátásukat 2050-ig nullára vigyék le.

A Shell 5 milliárd dollárral, 20 milliárd dollárra csökkentette a 2020-as beruházási tervét az olaj- és gázárak világjárvány miatti összeomlása következtében. Van Beurden júliusban úgy nyilatkozott, hogy a Shell jó úton halad 3 és 4 milliárd dollár közötti költségmegtakarítás elérésében 2021 március végéig, többek között a munkahelyek megszüntetésével és a bónuszok felfüggesztésével. Elmondása szerint a járvány utazási korlátozásai felgyorsították a Shell digitalizálódását, beleértve a gépi tanulást is a finomítók, olaj- és gázipari platformok, valamint az LNG-üzemek üzemszüneteinek minimalizálása és a karbantartási idő lerövidítése érdekében.

A kiskereskedelmi üzletág költségeinek csökkentése mellett a Shell folytatja az olajfinomítók számának 17-ről 10-re történő csökkentésé, három eladásáról már meg is állapodott.

 

Forrás: Reuters.com