Első ütemben 13 milliárdot biztosít a kormány az illegális hulladék felszámolására

veszélyes hulladékok
Kecskemét, 2007. január 5. Kóbor kutyák az illegálisan Németországból behozott kommunális szemét között Hetényegyháza határában. Egy uniós jogszabály szerint, ha a felelős hazai cégnek nincs rá pénze, akkor a német államnak kell átvállalnia az Alföldön illegálisan lerakott szemétbálák visszaszállítását. Továbbra is hét személyt gyanúsít a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben. 2006. december elején Kiskunmajsán, a volt szovjet laktanya területén több mint száz bála háztartási hulladékot fedeztek föl. Lakossági bejelentésekre más települések környékén, volt gazdasági telepeken, lakott és lakatlan tanyákon újabb illegális szemétlerakót találtak. Kiderült: a több mint háromezer tonna kommunális hulladék Németországból érkezett. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Az illegálisan elhelyezett hulladék felszámolására indított "Tisztítsuk meg az országot!" elnevezésű program első ütemére 13 milliárd forintot biztosít a kormány - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára Esztergomban.
Vágólapra másolva!

Boros Anita a város egyik külterületi, nagy kiterjedésű, illegális hulladéklerakójánál tartott sajtótájékoztatón kiemelte, ebből az összegből elsőként a legszennyezettebb területeket hozzák rendbe.

Az államtitkár hozzátette, szeptember végén zárul az országos program próbája, amelyben több településtípuson, illetve jellemző lerakóhelyeken vizsgálták a szemét összetételét.

Illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a 25 és 40 ezer közötti lakosságszámú, megyei jogú városi ranggal nem rendelkező települések közül a napokban megjelent kormányhatározat Esztergomot jelölte ki a mintaprogram megvalósítására.

A városban december végéig 10 helyszínről 450 tonna illegális hulladékot szállítanak el. Ehhez a kormány 15 millió forintot biztosít, az önkormányzat pedig visszatérően ellenőrzi a megtisztított területeket - ismertette a polgármester.