A Reuters értesülései szerint a JPMorgan Chase egymilliárd dolláros büntetést fog fizetni annak érdekében, hogy rendezzék az amerikai hatóságok által a bank ellen indított vizsgálatot. A vádak szerint a JPMorgan manipulálta a különböző fémek és az államkötvények árfolyamát.

A pénzbüntetés kifizetése után lezártnak tekintenék a vizsgálatot a bank ellen, amelyet már jó ideje vizsgálnak a felügyelőhatóságok kétes gyakorlatai miatt. A céget már többször vádolták azzal, hogy illegális tevékenységet folytat a nyersanyag és a kötvénypiacon is, és mesterségesen manipulálja a kötvények és a fémek árfolyamát (spoofing).

A JPMorgan állítólag számítógépes algoritmusok és botok segítségével szerzett jogtalan előnyt többek között a nemesfémpiacon.

A layering és spoofing lényege, hogy az ügyfél többszörösen tesz különböző árakon azonos típusú ajánlatot (pl: vételi ajánlatot), majd ezt követően ellenoldali ajánlatot (eladási ajánlatot) nyújt be, amely ajánlat már a tényleges kereskedési szándékát tükrözi. Miután az eladások teljesültek, az eredetileg benyújtott vételi ajánlatokat az ügyfél visszavonja.

IllusztrációForrás: AFP/2014 Getty Images/John Moore

Ezzel a gyakorlattal a JPMorgan képes volt befolyásolni az árakat úgy, hogy nekik kedvezzenek.

2008 és 2016 között összesen hat JPMorgan brókert vádoltak meg spoofing gyakorlat folytatásával. 2017 óta a hatóságok egy korábban az egészségügyben használt csalásellenes szoftvert alakítottak át úgy, hogy a piacokon is felfedezzék a gyanús kereskedési trendeket. Ezzel a módszerrel már sokkal könnyebb megtalálni azokat a brókereket és cégeket, amelyek algoritmusok segítségével próbálják befolyásolni a piacot.