Egymilliárd dolláros büntetést fizet az egyik amerikai óriásbank

JPMorgan Chase To Pay 1.7B To Victims Of Madoff Scheme GettyImageRank2 STAND Business FINANCE HORIZONTAL USA New York City Midtown Manhattan Headquarters JP Morgan Chase Corporate Business
NEW YORK, NY - JANUARY 08: The JPMorgan Chase headquarters stands in Midtown Manhattan on January 8, 2014 in New York City. The banking giant agreed to pay $1.7 billion in a settlement for the Bernie Madoff ponzi scandal. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Reuters értesülései szerint a JPMorgan Chase egymilliárd dolláros büntetést fog fizetni annak érdekében, hogy rendezzék az amerikai hatóságok által a bank ellen indított vizsgálatot. A vádak szerint a JPMorgan manipulálta a különböző fémek és az államkötvények árfolyamát.
Vágólapra másolva!

A pénzbüntetés kifizetése után lezártnak tekintenék a vizsgálatot a bank ellen, amelyet már jó ideje vizsgálnak a felügyelőhatóságok kétes gyakorlatai miatt. A céget már többször vádolták azzal, hogy illegális tevékenységet folytat a nyersanyag és a kötvénypiacon is, és mesterségesen manipulálja a kötvények és a fémek árfolyamát (spoofing).

A JPMorgan állítólag számítógépes algoritmusok és botok segítségével szerzett jogtalan előnyt többek között a nemesfémpiacon.

A layering és spoofing lényege, hogy az ügyfél többszörösen tesz különböző árakon azonos típusú ajánlatot (pl: vételi ajánlatot), majd ezt követően ellenoldali ajánlatot (eladási ajánlatot) nyújt be, amely ajánlat már a tényleges kereskedési szándékát tükrözi. Miután az eladások teljesültek, az eredetileg benyújtott vételi ajánlatokat az ügyfél visszavonja.

Illusztráció Forrás: AFP/2014 Getty Images/John Moore

Ezzel a gyakorlattal a JPMorgan képes volt befolyásolni az árakat úgy, hogy nekik kedvezzenek.

2008 és 2016 között összesen hat JPMorgan brókert vádoltak meg spoofing gyakorlat folytatásával. 2017 óta a hatóságok egy korábban az egészségügyben használt csalásellenes szoftvert alakítottak át úgy, hogy a piacokon is felfedezzék a gyanús kereskedési trendeket. Ezzel a módszerrel már sokkal könnyebb megtalálni azokat a brókereket és cégeket, amelyek algoritmusok segítségével próbálják befolyásolni a piacot.