Az amerikai áruházlánc drónokkal szállítja a koronavírusteszteket

2025 után jelentős fejlődésnek indulhat az utasszállító drónok piaca
Vágólapra másolva!
A Walmart egyik amerikai boltjában kísérleti jelleggel elkezdték drónokkal kiszállítani a koronavírus teszteket azoknak a lakosoknak, akik nem szívesen mennek emberek közé a jelenlegi helyzetben.
Vágólapra másolva!

A Walmart egyik las vegasi boltja lesz az első, ahol elérhető lesz a drónos szállítás azok számára, akik otthon szeretnék megcsinálni a koronavírus-tesztjüket a Quest Diagnostics segítségével. Első körben a bolt egy mérföldes rádiuszában lesz kérhető a drónos szállítás.

Amennyiben a drón 5 perc alatt célba tudja juttatni a tesztet, akkor ráadásul teljesen ingyenes.

A felhasználók a telefonjukra küldött üzenetből tájékozódhatnak arról, amikor a drón felszállt a csomaggal. A küldeményt az udvarban, a kertben vagy a ház mögött teszi majd le a drón, ahol éppen a legtöbb hely van és alkalmas a landoláshoz és a felszálláshoz.

Illusztráció Forrás: Roland Berger (Rolandberger.com)

A mintát aztán csomagküldő-szolgálattal lehet visszaküldeni a laborba, az eredmény pedig nagyjából két nap után érkezik meg.

Ez a kísérleti program betekintést enged abba, hogy a közeljövőben milyen területeken lehetnek rendkívül hasznosak a drónok. Az egészségügy lehet az egyik ilyen terület, néhány kórház már kísérletezik drónos szállítással, mivel ezzel a módszerrel sürgős esetekben sokkal gyorsabban el lehet juttatni például a vért, mint mentőautóval.

A Walmart felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltatás minden nap csak 8:30 és 15:30 között lesz elérhető a "készlet erejéig". Kiemelik azt is, hogy a küldemény kézbesítése meghiúsulhat, ha nem várt fizikai akadályba ütközik a drón, mint például fák, autók vagy rossz időjárás.