Trónfosztás történt Kínában: a Forbes adatai szerint - cikkünk készítésekor - nem Jack Ma, az Alibaba alapítója a leggazdagabb kínai. Helyét Zhong Shanshan, a Nongfu Spring nevű, elsősorban palackozott vizéről ismert vállalat vezére foglalta el, aki idei vagyongyarapodását jelentős részben egy másik vállalatának is köszönheti.

A Bloomberg összesítése szerint Zhong Shanshan vagyona nemrég átlépte az 58,7 milliárd amerikai dollárt, ami 2 milliárddal több, mint Jack Ma vagyona. Shanshan ezzel az összeggel a 17. helyre lépett a világ leggazdagabbjainak listáján, egyben Ázsia második leggazdagabbja lett az indiai Mukesh Ambani mögött. A világranglistán közvetlenül előtte a Google alapítói közül Larry Page és Sergey Brin áll.

null

null

Shansan idei gazdagodása különösen figyelemre méltó. A "Magányos Farkas" ragadványnevet kapó üzletember idén 51,9 milliárd dollárral növelte vagyonát. Ilyen mértékű vagyongyarapodást mellette csak az Amazon-vezér Jeff Bezos, és Elon Musk tud felmutatni, utóbb számos vállalata közül a Tesla szárnyalásával.

Shanshan sikeréhez persze az is kellett, hogy e hét közepén a tőzsdei kereskedésben nagyot zuhanjanak a tech-cégek papírjai, Bezos és Musk vagyona is milliárdokkal csökkent egyetlen nap alatt.

A kínai üzletember szeptember 8-án vezette be a tőzsdére a palackozott vizeket gyártó Nongfu Spring nevű vállalatát, ami elképesztő árfolyamerősödéssel nyitott. De talán ennél is fontosabb volt az idei, kivételes vagyongyarapodásban a Wantai Biological gyógyszeripari vállalatának erődödése, amely - írja a CNBC - a hírek szerint szintén fejleszt Covid-19 elleni vakcinát. A cég idén áprilisban jelent meg a sanghaji tőzsdén, a nyilvános ajánlattételi felhívásra óriási volt az érdeklődés, a vállalat azóta döbbentes, 2000 százalékos erősödést produkált.