Újabb százezreknek, közvetve pedig egymillió magyarnak jelenthet könnyebbséget a hitelmoratórium célzott meghosszabbítása. Az ügyfeleknél összesen 400–450 milliárd forint maradhat - írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Nemzeti Bank szerint 160-240 ezer családot érinthet az intézkedés. Ezúttal sem lesz kötelező igénybe venni a moratóriumot, tehát aki szeretné, az élhet a változatlan törlesztés lehetőségével. A programból való ki-, illetve belépés szabad, az év végéig bárki élhet vele, és akár többször is újraindíthatja, vagy le is állíthatja a törlesztést.

A célzott meghosszabbítás a jegybank számításai szerint több száz milliárd forintos nagyságrendű megtakarítást hozhat. A bankok még nem értékeltek részletesen, megvárják a jogszabályokat, de az eddigi visszajelzések szerint üdvözölték a szelektív meghosszabbítást, bár hozzátették, célszerűbb lett volna a lakossági oldalon is igényléshez kötni a meghosszabbítást.

Az eddigi visszajelzések szerint a bankok üdvözölték a hitelmoratórium jövő évi célzott meghosszabbításátFotó: Csudai Sándor - Origo

A célzott moratórium a nyugdíjasokra, az álláskeresőkre, a gyermeket nevelőkre és a közfoglalkoztatottakra vonatkozik. A cégek közül azok a vállalkozások élhetnek vele, amelyek bevétele huszonöt százalékkal csökkent.

A lakossági moratórium meghosszabbítása 752 ezer főt érinthet, 1730 milliárd forintos hitelállománnyal, ami közel 47 százaléka az eddig résztvevőknek. A vállalatoknál a 2020. évi moratóriumban lévők 15–20 százaléka, 10–12 ezer vállalkozás minősülhet sérülékenynek.

A kormány döntésének értelmében 2021. június 30-ig nem mondható fel egy adós – se vállalati, se lakossági – hitele sem.

Forrás: Magyar Hírlap