Ahogy az orosz búzatermesztés rekordokat dönthet ebben az évben, az ország folyamatosan növeli az exportot is, illetve egyre szélesebb körben terjeszti ki a potenciális vásárlóinak körét.

Egyre jobban terjed a világban az orosz búza, és a rekordokhoz közelítő termés hatására Oroszország még hosszú éveken át uralhatja a globális búzapiacot. Algéria például a múlt héten jelentette be, hogy minden exportőr országtól elfogadna búzát, beleértve Oroszországot is. Algéria szerepe azért fontos, mert a világ harmadik legnagyobb búzavásárlója, azonban Oroszország eddig csak igen kis mennyiségben exportált az észak-afrikai államba – írja az RT.com.

Algéria bejelentése azt követően jött, hogy Szaúd-Arábia szintén megnyitotta a piacát az orosz gabona előtt idén. Ezzel együtt az orosz búza már szerepet kapott a legutóbbi egyiptomi import tenderben, de Moszkva az elmúlt években növelte a kivitelét Törökország, Brazília, Vietnám és Tanzánia felé is.

A szakértők kiemelték, egyfelől Oroszország jelentős összegeket fordított arra, hogy növelje a piaci részesedését, amely folyamatosan bővül. Emellett pedig az importőrök számára is logikus, hogy több országtól vásárolnak, hiszen így potenciálisan olcsóbban juthatnak hozzá gabonához a jövőben.

Hosszú ideig uralhatjha még Oroszország a globális búzapiacotForrás: AFP/Jean-Francois Monier

Az orosz előretörésnek egyik komoly vesztese egyébként Franciaország lehet, különösen Algériában. A francia mezőgazdaság legnagyobb Európai Unión kívüli felvevőpiaca ugyanis Algéria, azonban a számítások szerint ebben a szezonban a francia kivitel megfeleződhet.

Oroszország azonban továbbra is komoly kihívással néz szembe, elsősorban Kanada és Ausztrália irányából, ahol szintén nő a kitermelés.

Az orosz mezőgazdaságot erősen megtámogatja, hogy a jelenlegi szezon rekord erős termésének köszönhetően, a tervek szerint, 37,5 millió tonnányi búzát exportálhatnak (a nagyjából 127,5 millió tonnából). Az orosz búzatermés több mint 20 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben.

Ennek köszönhetően pedig Oroszország elérte, hogy a világ búzapiacának jelentős részét uralja, miközben a legnagyobb búzaexportőr lett. 2000 óta egyébként az orosz piaci részesedés megnégyszereződött a globális búzapiacon.