Pozitívra javított adósbesorolásról és meghosszabbított hitelmoratóriumról szólt a hét

Támogatási szerződések aláírása a Pénzügyminisztériumban, Varga Mihály
Budapest, 2020. július 24. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program újabb támogatási szerződéseinek aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2020. július 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A héten elhangzott, hogy már több mint 900 hazai vállalat fogott beruházásokba a munkahelyek védelmében, a kiskereskedelem pedig úgy tűnik nyáron túljutott a nehezén és megkezdte a kilábalást. Építőipari akciócsoportot hoz létre a kormány és első ütemben 13 milliárdot biztosít az illegális hulladék felszámolására az országban. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaságpolitika egyedülálló elismerését jelenti a pozitív hitelminősítői bejelentés

Magyarország hitelminősítői elismerése egyedülálló az Európai Unióban, hiszen az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították - mondta videoüzenetében a pénzügyminiszter. Közösségi oldalán Varga Mihály a Moody's bejelentésére reagált. A nemzetközi hitelminősítő változatlan besorolás mellett stabilról pozitívra javította pénteken Magyarország adósbesorolásának kilátásait.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Andrew Gombert

A pénzügyminiszter szerint a Moody's úgy véli, hogy Magyarország az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbb a kontinens más államainál, gazdaságának növekedése pedig folytatódhat a járvány végeztével. A kedvező megítélést más intézmények is fenntartják, az országot a Moody's mellett mindegyik nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja - mondta Varga Mihály, aki szerint az elismerésre szükség is van, hiszen minden ide érkező beruházás fontos lépés a válság elleni küzdelemben.

Százezreknek segít a célzott hitelmoratórium

Újabb százezreknek, közvetve pedig egymillió magyarnak jelenthet könnyebbséget a hitelmoratórium célzott meghosszabbítása. A Magyar Nemzeti Bank szerint 160-240 ezer családot érinthet a hosszabbítás, amelyet ezúttal sem lesz kötelező igénybe venni, tehát aki szeretné, az élhet a változatlan törlesztés lehetőségével. A programból való ki-, illetve belépés szabad, az év végéig bárki élhet vele, és akár többször is újraindíthatja, vagy le is állíthatja a törlesztést.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

A célzott meghosszabbítás a jegybank számításai szerint több száz milliárd forintos nagyságrendű megtakarítást hozhat. A bankok még nem értékeltek részletesen, megvárják a jogszabályokat, de az eddigi visszajelzések szerint üdvözölték a szelektív meghosszabbítást, bár hozzátették, célszerűbb lett volna a lakossági oldalon is igényléshez kötni a meghosszabbítást.

Már több mint 900 vállalat fogott beruházásokba a munkahelyek védelmében

Szijjártó Péter a héten a Pannon Sütő Kft. szerződésátadási ünnepségén jelentette ki, hogy ahhoz, hogy az emberek dolgozhassanak, egészség kell, és az, hogy legyen munkahelyük. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a munkahelyeket megvédeni és új munkahelyeket létrehozni képes vállalatokat támogat, azaz a munkanélküliség finanszírozása helyett a munkanélküliség elleni harcot kívánja finanszírozni - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter s Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint már 904 vállalat kötelezte el magát beruházások végrehajtása mellett, összesen 425 milliárd forintnyi fejlesztéssel 155 ezer munkahelyet tartanak meg. Kiemelte: a járvány első hullámának tapasztalatai szerint az az ország tud igazán erős lenni, amely saját termelési kapacitással rendelkezik például az egészségügyhöz, az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközökből, amelynek saját raktározási, légi szállítási kapacitása van, és legalább ilyen fontos, hogy önellátási képességgel rendelkezik élelmiszerekből.

Már több embernek van munkája, mint az év elején

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kijelentette, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések együttes hatásának köszönhetően a júniusi mélypontot követően 2020 szeptemberére 53 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A foglalkoztatottak száma augusztusban ismét 4,5 millió főre emelkedett, így a munkába állók száma már meghaladta a 2020 eleji értéket. A kormány a továbbiakban is a munkahelyek tartós megőrzésén és a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéseken dolgozik, ehhez Magyarországnak működnie kell.

Több mint 2600 milliárd forint értékben születtek támogatási döntések uniós forrásokról

Varga Mihály pénzügyminiszter nemrég közölte, hogy több mint 2600 milliárd forint értékben születtek támogatói döntések a Gazdaságvédelmi és innovációs operatív program (Ginop) pályázati felhívásain.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tárcavezető kiemelte, hogy a Ginop a 2014 és 2020 közötti fejlesztéspolitikai időszak legnagyobb súlyú operatív programja, méretét tekintve a legnagyobb az Európai Unióban. A programban eddig 143 felhívást tettek közzé, a támogatást nyerő projektek száma meghaladja a 22 ezret, a támogatás értéke pedig eléri a 2662 milliárd forintot.

Ősszel is folytatódnak a gazdaságvédelmi intézkedések

Varga Mihály pénzügyminiszter az 58. Közgazdász vándorgyűlésen erősítette meg, hogy ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a kiemelt ágazatok védelmét, azt a költségvetés továbbra is jelentős forrásokkal támogatja majd. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság működését biztosítani kell, 2-3 év alatt el kell érni a 2019-es teljesítményt. A gazdaságvédelmi akciótervben 2485 milliárd forintból 2126 milliárd forintot már kifizetett a költségvetés, további 359 milliárd forint kifizetése van folyamatban - ismertette. A gazdaságvédelmi akcióterv idén 3,7 százalékponttal járul hozzá a magyar GDP-hez, amivel érdemben fékezi a visszaesést, tette hozzá.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szintén tartott előadást a vándorgyűlés alkalmával Matolcsy György jegybankelnök is, aki arról beszélt, hogy 2020-ban a modern pénzrendszer számos kihívás elé néz, a jegybankok szerepe átalakul, változnak a jegybanki politikák, bővül a jegybankok mandátuma. Szerint azért is jöhet új pénzügyi forradalom, mert a mennyiségi lazítási programok a globális jegybankok világában, s ezért a pénzvilágban "vadonatúj" helyzetet teremtettek.

Az adócsökkentések forrása a gazdaság fehéredése lehet

A Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a napokban közölte, hogy az elmúlt években végrehajtott adócsökkentések forrását a magyar gazdaság fehéredése jelentette, amely a GDP 1,5-2 százalékát kitevő többletbevételt eredményezett, így a fehéredés a további adócsökkentések forrása lehet.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Izer Norbert A hófehér gazdaság felé címmel megrendezett konferencián rámutatott, hogy a kormány célja egy olyan egyszerű, olcsón működtethető adórendszer létrehozása, "ahol a szürkegazdaság már nem reális alternatíva", azaz a fehéredés gazdaságilag és erkölcsileg is megérje a vállalkozóknak. Kifejtette: 2010 óta megtett adóintézkedésekkel a GDP 4-5 százalékát kitevő mértékben csökkentek az adóterhek.

A nyáron kimászott a kiskereskedelem a gödörből

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a napokban elmondta, hogy a tavaszi visszaesés után a kiskereskedelem egyre jobban teljesített, és nyáron elérte az előző év azonos időszakának szintjét.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A főtitkár emlékeztetett, a kiskereskedelem áprilisban - a járványügyi korlátozások kezdetén - 10 százalékkal csökkent, májusban pedig már csak 3 százalékos volt a visszaesés. Kiemelte, a kereskedelem szempontjából sokat számított, hogy a családtámogatások rendszere nem változott és a hitelmoratórium jelentősen könnyített a családok helyzetén.

A bankkártyás fizetés terjedését támogatja a kormány

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint hatalmasat lépett előre Magyarország a járvány ideje alatt az elektronikus fizetés területén. Tállai jelezte: jövőre még többen választhatják az egészségvédelmi szempontból is biztonságosabb fizetési módot, hiszen azon a több mint 210 ezer helyen, ahol van online pénztárgép, 2021. január 1-jétől az elektronikus fizetés mindenkinek lehetővé válik.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a járványnak betudható 4,1 százalékos második negyedévi kiskereskedelmi visszaesés ellenére a bankkártyás vásárlások értéke március és június között 12 százalékkal múlta felül a 2019-es hasonló adatokat. Emellett egyidejűleg a második negyedévben 23,2 százalékkal esett vissza a bankkártyás készpénzfelvételek száma.

Építőipari akciócsoportot hoz létre a kormány

A héten létrehoztak egy építőipari akciócsoportot, amely közvetlenül és napi szinten foglalkozik az építőipari kapacitások bővítésével és a beruházások felgyorsításával, a csoport élén Gyutai Csaba áll - mondta a pénzügyminiszter, a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs heti ülése után a Facebookra feltöltött videójában.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Varga Mihály hozzátette, a törzs keddi ülésének középpontjában az építőipar, az építőanyagipar és az építésgazdaság ösztönzése állt, hiszen az építőiparban 110 ezer vállalkozás működik és az ágazat 340 ezer embernek ad munkát. A megtárgyalt és elfogadott konkrét javaslatok közül elsőként említette, hogy gyorsítani és egyszerűsíteni kívánják a hatósági eljárásokat az engedélyezés, a környezetvédelmi hatásvizsgálat és a közművek ügyintézésénél.

Első ütemben 13 milliárdot biztosít a kormány az illegális hulladék felszámolására

Boros Anita az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára nemrég bejelentette, hogy az illegálisan elhelyezett hulladék felszámolására indított "Tisztítsuk meg az országot!" elnevezésű program első ütemére 13 milliárd forintot biztosít a kormány.

Illusztráció Forrás: OShutterstock

Az államtitkár hozzátette, szeptember végén zárul az országos program próbája, amelyben több településtípuson, illetve jellemző lerakóhelyeken vizsgálták a szemét összetételét.

Beszakadt a Tesla árfolyama a nem túl izgalmas Battery Day után

Összesen 50 milliárd dollárnyi piaci érték tűnt el, ahogy jelentősen beszakadt a Tesla részvényárfolyama. Mindezt azt követően, hogy a vállalat vezetője, Elon Musk bejelentette, radikálisan csökkenhetnek az elektromos autók költségei, olyannyira, hogy egy Tesla néhány éven belül akár már 25 ezer dollárért megvehető lesz.

Illusztráció Forrás: AFP/2010 Getty Images/Justin Sullivan

Elemzők szerint a fő probléma az volt, hogy Musk semmi kézzelfoghatót nem jelentett be, vagyis semmi olyat, ami már kész lenne vagy reálisan építeni lehetne rá. A befektetők ugyanis legalább két komolyabb bejelentést vártak a Musk által meghirdetett, „Battery Day" nevű eseménytől. Egyfelől kíváncsiak voltak a hosszú élettartamú akkumulátorok fejlesztésének állására, illetve valamilyen konkrétumra számítottak a költségcsökkentések tekintetében. Ezekre viszont a Tesla-vezér továbbra sem tudott kielégítő választ adni.

Lemondott a Nikola alapító-ügyvezetője

Az elektromosteherautók gyártására szakosodott Nikola vezetője, Trevor Milton, azonnal hatállyal lemondott, miután többen is azzal vádolták, hogy félrevezette a befektetőket. Az igazgatótanács elfogadta az alapító-ügyvezető lemondását, a helyére Stephen Girsky, a GM korábbi ügyvezető igazgatója és a Nikola igazgatósági tagja került.

Illusztráció Forrás: Nikola Corporation

Nemrég a Hindenburg Research, a short kereskedésre szakosodott társaság, egy átfogó elemzésre hivatkozva azzal vádolta a Nikolát, hogy módszeresen átveri a befektetőket és gyakorlatilag csalnak. Éppen ez a jelentés állhat a cégvezető lemondása mögött. A hírre a Nikola árfolyama teljesen bezuhant és a részvényár csökkenés a hét egészében kitartott.