Éveket késik a nyugat-afrikai közös pénz bevezetése a járvány miatt

elefántcsontparti elnökválasztás, Alassane Ouattara
Vágólapra másolva!
A Franciaország által támogatott CFA-frank idei évre tervezett leváltása az új nyugat-afrikai valutával a koronavírus-járvány miatt nem sikerült, az elindítása a jelen állás szerint akár még öt évig is eltarthat - mondta Elefántcsontpart elnöke.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben a nyolc nemzetéből álló nyugat-afrikai monetáris unió bejelentette, hogy

2020 végéig áttér az új valutára, az úgynevezett eco-ra, amely az euróhoz kötött.

Ezeket a terveket azonban meghiúsította a tagországok járvány okozta gazdasági válság elleni küzdelme. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Afrika szubszaharai (a Szahara sivatagtól délre eső) gazdaságai átlagosan 3,2 százalékkal csökkennek idén, ami rekordméretűnek számít.

Az elefántcsonparti államfő elmondása alapján szeptember 7-én Nigerben folytattak tárgyalásokat az eco kérdésével kapcsolatban, ahol az országok elfogadták a közös valuta bevezetésének kritériumait,

köztük a nemzeti költségvetés hiányának a bruttó hazai termék 3 százalékában történő maximalizálását.

Alassane Ouattara, Elefontcsontpart elnöke Forrás: AFP

"Úgy gondoljuk, hogy nehéz lesz elérni a 3 százalékos hiányt két vagy három évig, ezért én három-öt évig nem látom az eco bevezetésének lehetőségét" - mondta az elnök, aki nem a valutaunió nevében beszélt, csak a személyes gondolatait osztotta meg. A valutaunió egyelőre nem kommentálta a fejleményeket.

A valutaunióba Elefántcsontpart, a tömb legnagyobb gazdasága mellett beletartozik Benin, Burkina Faso, Bissau-Guinea, Mali, Niger, Szenegál és Togo is,

azaz Bissau-Guinea kivételével az összes korábbi francia gyarmat. A kezdeményezéshez Ghána is csatlakozna.

Forrás: Reuters.com