Az LVMH visszaperelte a Tiffanyt

Giorgio Armani, Divattervező
Tourists and Milanese walk past luxury fashion shops Gucci, Giorgio Armani and Louis Vuitton in the Vittorio Emanuele II luxury Gallery in the center of Milan on May 3, 2019. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Miután viharos körülmények között kiderült, meghiúsul a nagy luxusipari üzlet az amerikai Tiffany ékszergyártó és a francia LVMH luxusóriás között, a felek egyre élesebben estek egymásnak. A Tiffany szeptemberben beperelte az LVMH-t, a francia cég pedig most közölte, ő is pert indít.
Vágólapra másolva!

Az LVMH közölte, visszaperli a Tiffanyt, annak érdekében, hogy szabadulhasson a 16,2 milliárd dolláros felvásárlástól.

A felek közti feszültség tehát egyre kiélezettebb, miután szeptemberben a Tiffany közölte, pert indít a francia LVMH ellen, miután a Louis Vuitton és más nagy márkák mögött álló óriás jelezte, visszalép az üzlettől, mivel állítása szerint olyan mértékben változtak meg a körülmények, hogy ez feljogosítja őket, hogy leállítsák a felvásárlást. Az üzlet egyébként a luxusipar történetének legnagyobb akvizíciója lett volna – írja a CNBC.

Erre válaszul az LVMH most hétfőn, Delaware államban visszaperelte a Tiffanyt,

mivel a francia vállalat továbbra is tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy a Tiffany nem tudta teljesíteni azokat a feltételeket, melyek elengedhetetlenül szükségesek a felvásárláshoz.

Egyre kiélezettebb a viszony a divatipari óriások között

Jogi útra terelődik a francia LVMH luxusipari konglomerátum és az amerikai Tiffany ékszergyártó üzleti megállapodása. Korábban az LVMH 16 milliárd dollárért megvette volna az amerikai céget, azonban az üzlet most meghiúsulni látszik, aminek következtében a Tiffany úgy döntött, pert indít.

Korábban egyébként az LVMH közölte, már csak azért is ki kellett volna tolni az üzlet határidejét, mert felmerült, az amerikai kormány vámokat vetne ki egyes francia termékekre. Az ékszergyártó akkor úgy érvelt, hogy ennek az állításnak nincs jogalapja, és azért perelt, hogy az LVMH tartsa magát az eredeti megállapodáshoz.

A hétfőn beadott dokumentumokban az LVMH egyfelől a koronavírus-járvány miatt megváltozott körülményekre hivatkozik. Emellett azonban a cég hangsúlyozta, meglátása szerint a Tiffany üzleti tevékenysége is indokolja az üzlettől való elállást.

A francia konglomerátum szerint ugyanis a luxusszektorban példátlannak számított, hogy miközben az elmúlt időszakban Tiffany égette a készpénzt és veszteségekről számolt be, a lehető legmagasabb osztalékot fizette ki a részvényeseknek.

Ráadásul mindezt úgy, hogy az ékszergyártó közben hiteleket vett föl. Az LVMH vezetése szerint mindez azt bizonyítja, hogy a Tiffany irányítói rosszul menedzselték a céget.