Magyarország és Kirgizisztán kapcsolatai soha nem voltak annyira szorosak, barátiak és stratégiai jellegűek, mint most, ezt támasztja alá, hogy minden feltétel, így többek között a jogi és a pénzügyi háttér is adott ahhoz, hogy magyar és kirgiz vállalatok között szoros együttműködés jöjjön létre - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kirgiz-magyar üzleti fórumon Budapesten.

Szijjártó Péter hozzátette, a két ország illetékesei kedden írták alá a beruházásvédelmi és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, amelyek a magyar cégek kirgizisztáni megjelenésének jogi hátterét adják.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szanzar Mukanbetov kirgiz gazdasági miniszter, miután aláírta a két ország közötti együttműködési megállapodást a gazdaság digitalizációjáról, a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről, a Karmelita kolostorban. Mögöttük Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz köztársasági elnök (b).Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pénzügyi hátteret a magyar-kirgiz fejlesztési alap garantálja, amelynek felállításáról szintén kedden állapodtak meg a felek.

A fejlesztési alapbba az Eximbank 50 millió dollárt tesz, ez az összeg a magyar-kirgiz vállalatok közötti kapcsolatok finanszírozására szolgál.
Ahhoz, hogy a magyar cégek meg tudjanak jelenni a kirgiz piacon, szükségük van még a magyar állam személyes jelenlétére is a közép-ázsiai országban, erről a Kirgizisztán fővárosában Biskekben nyitott magyar nagykövetség gondoskodik - közölte a miniszter.

Szijjártó Péter szerint egyeztetés alatt már csak a két ország közvetlen összeköttetésének megteremtése áll, ennek érdekében Budapest-Biskek közötti légijárat elindításról tárgyalnak a Wizz Airrel.