Egy kevésbé ismert új szolgáltatást is kínál a bankok azonnali fizetési rendszere

Revolut, fintech, startup, tőzsde, befektetés
Vágólapra másolva!
Az azonnali fizetések márciusi indulását követően alig fél évvel immár egy új, az azonnali fizetési rendszerre épülő szolgáltatás, a fizetési kérelem is elérhető. Az eddigi tapasztalatok szerint az azonnali fizetési rendszerben rendkívül gyorsan, 1-2 másodperc alatt bonyolódnak le a fizetési műveletek.
Vágólapra másolva!

Az azonnali fizetések, pontosabban azonnali átutalások rendszere nagy változást hozott a hazai készpénzmentes fizetési gyakorlatban - emeli ki a Növekedés.hu cikke. Míg korábban a készpénzfizetéssel szemben az utalás egy lassított fizetési mód volt, hiszen az elindított összeg csak 1-2 óra múlva ért célba, ráadásul munkaidőn kívül meg kellett várni a soron következő munkanap reggelét, hogy teljesüljön, most mindez azonnal, valós időben lezajlik.

A valós idő elméletben akár 20 másodpercet is jelenthet, vagyis ez alatt kell lebonyolódnia a fizetési műveletnek: valójában az ügyletek túlnyomó része 5 másodpercen belül, gyakorlatilag 1-2 másodperc alatt teljesül.

Az így kényelmessé és versenyképessé vált fizetési mód pedig valós alternatívát nyújthat a készpénzzel szemben.

Illusztráció Forrás: Revolut

A fizetési kérelem szolgáltatás is erre a rendszerre épül, és ugyanolyan rövid időt vesz igénybe.

Lényege, hogy nem a fizető fél indítja, hanem a fizetés reménybeli fogadója: ez lehet közműcég, magánszemély, bárki, aki valamilyen jogcímen fizetést kér valakitől.

Ebben az esetben a fizetési kérelem indítójának kell rendelkeznie a fizető fél adataival: ami lehet neve és bankszámlaszáma, de ha az illetőnek van másodlagos azonosítója (telefonszám, adószám stb.), azt is elég megadni.

Már a fizetések is azonnali átutalással érkezhetnek

Mától további tranzakciótípusokkal bővült az azonnali fizetési rendszer. Az azonnali fizetés márciusi indulása óta megbízhatóan működik, így a kedvező üzemeltetési tapasztalatok alapján, az eredeti terveknek megfelelően lehetővé vált további, jellemzően vállalatok által használt tranzakciótípusokat is feldolgozni a rendszerben. Az azonnali fizetési rendszerben új szolgáltatási lehetőségek érhetőek el szeptember elejétől.

A fizetési kérelem címzettje így bankjától megkapja a kérelmet, amit egyszerűsítve kifizethet: nem kell megadnia a fogadó adatait, hiszen azok a kérelemben szerepelnek, csak jóvá kell hagynia a kérelmet, és máris megtörténik a fizetés.

A szolgáltatást pillanatnyilag csak néhány bank nyújtja, de várhatóan szélesebb körben terjed majd el, hiszen a korábbiakkal szemben itt a fizető félnek nem kell megindítania egy utalást a fogadó fél adatainak megadásával, esetleg bankkártyája adatainak megadásával fizetni, hanem elég csak jóváhagynia a műveletet.