Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a gyógyszeripar a magyar gazdaság kitörési ágazata, amelyben minden támogatás megtérül, ezért a kormány ezután is mindent megtesz, hogy a magyar gyógyszergyártás a világ élvonalában maradjon.

A külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben, a Richter Gedeon Zrt. új irodaházának átadásakor azt is elmondta, hogy a magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly 910 milliárd forint volt, ami 5 százalékos növekedés az előző évhez képest, 86 százalékos exporthányaddal.A Richter Gedeon Zrt. tavaly 508 milliárd forint rekordbevételt ért el, negyven országban van jelen több mint 200 gyógyszerrel és 13 ezer alkalmazottal - mutatott rá Szijjártó Péter.

A Richter Gedeon Nyrt. új irodaháza Debrecenben az átadása napján, 2020. szeptember 30-ánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A miniszter a 3500 négyzetméteres irodaház avatásán azt is kiemelte, hogy a Richter az elmúlt években összesen 15 milliárd forint értékű kapacitásbővítő és technológia-fejlesztő beruházást valósított meg, amit a kormány 5 milliárd forinttal támogatott, és ezzel 125 új munkahely is létrejött.

Hozzátette: Magyarországon a gyógyszeripar komoly hagyományokkal rendelkezik, az ország kiemelkedő szerepet játszik a világ gyógyszergyártásában, és így a gyógyszeripar is kiemelkedő szerepet játszik a magyar gazdaság teljesítményében.

A gyógyszeripar a leginnovatívabb területe a magyar gazdaságnak - folytatta a miniszter - megjegyezve, hogy bevételarányosan a legtöbb kutatás-fejlesztési célú ráfordítás a gyógyszeriparban jelenik meg, amivel Magyarország élenjár a közép-kelet-európai országok között.

Szijjártó Péter kitért a jelentős gyógyszerexportra is: "tavaly 2000 milliárd forint értékű gyógyszerexport hagyta el Magyarországot, ennek köszönhetően bár csak kilencvenkettedikek vagyunk a világon lakosságszám tekintetében, a 19. legnagyobb gyógyszeripari exportot Magyarország könyvelhette el" 2019-ben - mondta.

Tíz év alatt 93 százalékkal nőtt a magyar gyógyszeripar exportja - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Richter Gedeon Nyrt. új irodaházának átadásánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A gyógyszeripar a koronavírus-járvány időszakában is fejlődést tudott felmutatni: januártól nyolc hónap alatt hét százalékkal nőtt a magyar gyógyszeripar teljesítménye, és mára 25 ezren dolgoznak az ágazatban - jelezte a külgazdasági miniszter.

Hozzáfűzte: "ezek a rekordok" nem jöhettek volna létre a Richter nélkül, amely nemcsak a legnagyobb magyar gyógyszeripari vállalat, de Európa egyik legjelentősebb, legeredményesebb és leginnovatívabb gyógyszeripari vállalata is, "a mi regionális multink", amely Magyarországon kívül Nyugat-Európában, Latin-Amerikában, Oroszországban és Kínában is eredményesen tud működni, és mára a Richter nyereségének 90 százaléka külföldön termelődik.

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elismerően szólt arról, hogy a Richter 2012 óta folyamatosan fejleszt Debrecenben. A város és a Richter összefogása, kormányzati támogatással hozzájárul ahhoz, hogy Debrecen a 21. századi magyar gazdaság hajtómotorja legyen - jegyezte meg.
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a városba érkező beruházások - közte a Richter Gedeon folyamatos fejlesztései - visszaigazolják, hogy Debrecen kiemelkedően versenyképes, innovatív város, aminek további garanciája az ipari infrastruktúra fejlettsége, a szakképzett munkaerő megléte és az egyetem tudásbázisa.Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke kiemelte: "ez az átadó újabb fontos állomást képvisel abban a törekvésünkben, hogy versenyképes és inspiráló környezetet biztosítsunk a magasan képzett munkaerő számára, amivel hazánkban tudjuk tartani a tehetséges pályakezdőket és a tapasztalt szakembereket".

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke beszédet mond a cég új irodaházának átadásánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Orbán Gábor vezérigazgató hozzátette: a debreceni beruházásaink révén létrejött Magyarország egyetlen biotechnológiai telephelye, amely a közép-kelet-európai régióban is egyedülállónak számít azzal, hogy egy helyen történik a sejtvonal kutatás-fejlesztés, a gyártás, a töltés és a minőség-ellenőrzés.

A 3500 négyzetméter alapterületű, többszintes épületkomplexumban a 68 új irodai munkaállomás mellett éttermet, konferenciatermet, a legmodernebb infokommunikációs technológiával felszerelt tárgyalókat, üzemorvosi rendelőt, gépészeti- és elektromos rendszerekhez szükséges helyiségeket, valamint szervertermet alakítottak ki.