1999 óta először fordult elő, hogy leállították a tokiói tőzsdét

A múlthét eseményei képekben galéria, 2020.05.04-2020.05.10.
Pedestrians are seen reflected in a quotation board displaying stock prices on the Tokyo Stock Exchange in Tokyo on May 7, 2020. - Tokyo stocks opened lower on May 7 after a three-day public holiday, tracking recent declines on Wall Street caused by weak economic data. (Photo by Philip FONG / AFP)
Vágólapra másolva!
Technikai hiba miatt egész napra leállították a kereskedést a tokiói értéktőzsdén csütörtökön, ami először fordult elő azóta, hogy 1999 májusában teljes egészében számítógépes rendszerre állították át a működést.
Vágólapra másolva!

A tőzsdét üzemeltető Japan Exchange Group közölte, hogy a kereskedési adatokat továbbító egyik rendszert valószínűleg hardverhiba bénította meg, nem számítógépes kalózkodás okozta a problémát.

A kereskedést helyi idő szerint csütörtök délelőtt 8 óra 35 perckor állították le Tokióban.

A Szapporo, Nagoja és Fukuoka városokban működő értéktőzsdék működését is fel kellett függeszteni, mivel azok is a tokiói tőzsde kereskedési rendszerét használják. A tokiói árutőzsdét és az oszakai határidős értéktőzsdét viszont nem érinti a súlyos technikai hiba, lévén más kereskedési rendszerrel működnek.

Járőkelők a tokiói tőzsde előtt idén májusban Forrás: AFP/Philip Fong

Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat újra a kereskedés. A tokiói tőzsde kereskedési rendszerének fejlesztője, a Fujitsu japán technológiai nagyvállalat annyit közölt, hogy dolgoznak a hiba elhárításán, de nem volt hajlandó részleteket és a meghibásodás okát elárulni.

New York és Sanghaj után a tokiói a világ harmadik legnagyobb értéktőzsdéje, amelyen mintegy 3700 vállalat részvényei forognak. A vállalatok piaci tőkeértéke együttesen hatezer milliárd dollár körül mozog.

Mijahara Koicsiro, a Tokiói Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója (b2) meghajol a vezetőség többi tagjaival a tőzsde épületében rendezett sajtótájékoztatón 2020. október 1-jén, miután technikai hiba miatt egész napra leállították a kereskedést Forrás: MTI/AP/Eugene Hoshiko

A tokiói tőzsdén voltak technikai problémák a múltban, és hírhedten lassú volt a kereskedési rendszere, de azóta, hogy 2010-ben új rendszert állítottak üzembe, jóval kevesebb technikai probléma fordult elő. Szoftverhiba miatt 2005 novemberében nagyjából három órára függesztették fel a kereskedést minden részvénnyel, 2018-ban pedig a tőzsdét és az értékpapírkereskedő cégeket összekötő kereskedelmi rendszer négy vonalából egy megbénult, mert egy brókercégtől hatalmas mennyiségű adat zúdult rá rutin rendszerellenőrzés során.