Kiderült, hol vannak még ufóházak

Különleges otthonra vágysz? Válaszd az UFO-házat!
Vágólapra másolva!
Pontosan feltérképezték, hol találhatók még meg azok az ufóházak, amelyek a hatvanas-hetvenes évek fordulóján rendkívül népszerűnek számítottak azoknak a turistáknak a körében, akik utazásaik során szívesen szálltak meg ezekben a földön kívüli űrhajókról mintázott építményekben.
Vágólapra másolva!

A repülő csészealjat formázó Futuro házak, amelyekben gyakorlatilag a hatvanas évek lelkesült korszelleme tükröződött, ma már igencsak retró hangulatot sugallnak.

Eredetileg műanyag elemekből készült, előre összeszerelt vagy a helyszínen is összeállítható, hordozható kis nyaralók voltak, amelyeket a tengerpartoktól kezdve a hegyoldalakig szinte bárhol fel lehetett állítani.

Az atlasobscura.com írása szerint ezek a futurisztikus építmények népszerűségük csúcsát a hatvanas évek végén, majd a következő évtized elején érték el, hamarosan azonban megváltozott a világ körülöttük. Ma a Föld különböző részein, jobbára magukra hagyottan találjuk meg őket, Ausztrália tengerparti sávjaitól egészen az Oroszországban magasodó hegyvonulatokig. Napjainkban már nem keresett üdülőházak, csupán a múlt század közepére jellemző, a technológiai fejlődésbe vetett hit relikviái.

Egy ilyen ufóház azért a mai napig különleges élményt kínálhat Forrás: thefuturohouse.com

Az ufóházak saját koruk tipikus termékei voltak.

A finn építész, Matti Suuronen 1968-ban kezdte meg kis méretű, földönkívüli járművekre emlékeztető házikók tervezését.

Ekkoriban tetőfokára ért a II. világháborút követő gazdasági fellendülés, sorra jelentek meg a mindennapi életet megkönnyítő háztartási gépek, amelyek egy több szabadidőt hozó és kényelmesebb jövő képét vetítették előre. A társadalmak jó részét pedig a világűr meghódításáért folytatott verseny hatotta át. Nem csoda, ha az ufóházak tökéletesen célba találtak ebben a korszakban. Más kérdés, hogy később ez okozta a vesztüket is.

Egy ufóház nappalija egy 1969-ben készült fotón Forrás: Getty Images/Keystone

Pontosan úgy festettek, mint egy földönkívüli légijármű: egy lenyíló lépcsősor panelen keresztül lehetett bejutni az építmény belsejébe. Belül pedig a kandallót körülvevő, keleti kényelmet nyújtó fotelekben elnyújtózva a lakók úgy érezhették magukat, mint a világűrben járó ufonauták. Egy aprócska konyhát, fürdőszobát és hálót is kialakítottak a házikókban.

Gond volt azonban, hogy ezek a szerkezetek testidegennek hatottak az őket körülvevő környezetben.

Sokszor váltották ki például a helyiek ellenérzését: egyes amerikai városokból ki is tiltották, másutt pedig megrongálták őket. Aztán az 1973-as olajválság miatt magasba szökött a műanyag ára, ami az utolsó szeget jelentette az ufóházak koporsójában, hiszen hihetetlenül megdrágította a gyártásukat.

Nem egészen száz ilyen építmény készült el annak idején, a mai napig sincsenek azonban teljesen elfeledve. Sőt, a közelmúltban a thefuturohouse.com pontosan feltérképezte, hogy a világ mely pontjain található még ezekből a zömmel elhagyatottan álló szerkezetekből. Körülbelül hatvan ufóházról lehet tudni, amelyekről ezekből a forrásokból is tájékozódhat: Google Sigthseeing, futuro-house.net és ArchInform.