Az NHP Hajrá keretének már közel a felét folyósították a bankok

PATAI Mihály
Budapest, 2019. március 29. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötödik alkalommal megrendezett Budapest renminbi kezdeményezés című nemzetközi konferenciáján Budapesten, az I. kerületi Bölcs Várban 2019. március 29-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az 1500 milliárd forint keretösszegű Növekedési Hitelprogram Hajrából már 700 milliárd forintot folyósítottak a bankok. A felvett hitelek fele a vállalkozások működését és likviditási helyzetét segítette. Az MNB célja szerint az NHP Hajrá az év végéig 1000 milliárd forintnyi hitellel segítheti a hazai kkv szereplőket - írja a Növekedés.hu.
Vágólapra másolva!

Patai Mihály, az MNB alelnökének elmondása alapján az április 20-án elindult Növekedési Hitelprogram Hajrát már megközelítőleg 10 ezer kis és középvállalkozás vette igénybe.

A kihelyezett hitelek összege a szerdai nappal bezárólag elérte a 700 milliárd forintot.

A 2013 óta létező Növekedési Hitelprogramok 7 év alatt 50 ezer vállalkozást segítettek mintegy 4000 milliárd forinttal – fejtette ki Patai Mihály.

A Növekedési Hitelprogramok egyúttal szakítottak a korábban megszokott banki logikával és az NHP indulásával az MNB gyakorlatilag pénzt teremtett, amikor nulla százalékos kamat mellett nyújtott forrást a bankoknak, szakítva azzal a régi berögződéssel, hogy hitelt csak betétből lehet kihelyezni.

- ezt már Pulai György, az MNB igazgatója nyilatkozta. A válsághelyzetre tekintettel az új NHP Hajrát a vállalkozások már működésük finanszírozásához és korábbi hiteleik kiváltásához is felhasználhatják, amely jelentős segítségnek számít.

A kihelyezett 700 milliárd forintnak a felét a működést, likviditást segítő hitelként vették fel a vállalkozások.

A források harmada szolgált beruházási célokat, míg a maradék szűk 20 százalékot a meglévő, magasabb kamatozású hitelek kiváltására használtak fel, amely csökkenti a vállalkozások kamatterhét.

Patai Mihály, az MNB alelnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az NHP Hajrában ráadásul megemelésre került az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeg, mely ezáltal 20 milliárd forintra nőtt. Emellett az MNB maximalizálta a hitelbírálati időt annak érdekében, hogy a vállalkozások minél előbb forráshoz jussanak a jelenlegi nehéz helyzetben. A 300 millió forintnál kisebb értékű ügyleteknél a bankoknak két hét áll rendelkezésükre, hogy elbírálják a hiteligényeket. Az MNB vizsgálata alapján a bankok néhány kivételtől eltekintve teljesítették is ezt az elvárást.

Patai Mihály szerint az MNB célja az, hogy az NHP Hajrá keretében kihelyezett hitelek összege az év végéig elérje az 1000 milliárd forintot.

Forrás: Növekedés.hu