Csokoládé-rajongóknak szóló örömteli hír érkezett egy távoli országból

csokoládé
Vágólapra másolva!
Megemelik a kakaó felvásárlási árát a 2020-2021-es betakarítási szezonra a világ legnagyobb kakakótermelő országában, Elefántcsontparton, számol be arról az Africanews. A kilogrammonként a farmereknek fizetett ár ötödével lesz magasabb az egy évvel korábbinál. Ez pedig segíthet megelőzni a farmerek, felvásárlók és a kakaópiac többi szereplője között rendszeresen, és gyakran épp az árak miatt kialakuló feszültséget, hozzájárulva a piac egyensúlyához.
Vágólapra másolva!

"Úgy döntöttünk, hogy a kakaó árát 825-ről 1000 nyugat-afrikai frankra emeljük" - mondta Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök ültetvényesek előtt a Nemzeti Kakaó- és Csokoládénapok megnyitóján, amely minden évben a betakarítási szezon kezdete is egyben.

A nagyjából 1,52 eurora emelkedő kilogrammonkénti felvásárlási ár a 2020-2021-es betakarítási szezonra, mintegy 21 százalékos növekmény tavalyhoz képest.

A bejelentésnek - jegyzi meg a tudósítás - különös színezetet ad, hogy nem egész egy hónappal az október 31-i elnökválasztás előtt hangzott el. Elefántcsontparton igen feszült a politikai helyzet, augusztusban az ennek kapcsán kirobbant erőszakhullám 15 emberéletet követelt, az ellenzék pedig polgári engedetlenségre szólította fel a lakosságot.

Kakaóbabok (illusztráció) Forrás: AFP/Aris Oikonomou

A felvásárlási ár növelése ugyanakkor némi megnyugvást hozhat a farmereknek.

A kakaó Elefántcsontpart stratégiai jelentőségű árucikke, a GDP 10-15 százaléka kapcsolódik hozzá, az exportbevételeknek pedig 40 százaléka. A Világbank adatai szerint 5-6 millió ember megélhetése függ közvetlenül vagy közvetetten a kakaótól az országban.

A termelők pedig igen szerény körülmények között élve végzik munkájukat, biztosítva azt, hogy - a másik jelentős világpiaci szállítóval, Ghánával egyetemben - elég kakaóbab álljon rendelkezésre az élelmiszeripar számára.

E két állam termelése nélkül a világpiacra jutó kakaó mennyiségének mintegy 60 százaléka eltűnne, ami beláthatatlan következményekkel járna az élelmiszeriparra, és a kakaóra épülő termékek árára nézve egyaránt.

Elefántcsontpart egyedül szállítja a világpiaci mennyiség 40 százalékát.

Betakarítás egy elefántcsontparti kakaóültetvényen Forrás: AFP/Sia Kambou

Ezért van minden évben jelentősége annak, hogyan sikerül megállapodniuk a kakaópiac szereplőinek egymással, illetve hogy a két ország kormánya milyen feltételek mentén - mint például a most bejelentett áremelés - támogatja ezt a folyamatot.

A Nemzetközi Kakaó Szövetség előrejelzése szerint a 2020-2021-es szezonban a várható termés nagysága megegyező lesz a legutóbbival, 2,1 millió tonna körül alakul majd.

A szervezetnél abban bíznak, hogy a politikai bizonytalanság nem fogja negatívan befolyásolni a kakaó és piacának kilátásait.