Visszaszorították az etióp aranycsempészetet, beindult az aranyláz

aranybánya, aranyrög, mérés
An illegal gold miner, or "garimpeiro," weighs a small lump of gold on-board his boat in a river in the Amazon basin, south of Porto Velho, in the northwestern Brazilian state of Rondonia, on August 27, 2019. (Photo by Carl DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
Júliusban és augusztusban Etiópia hivatalosan 700 kilogramm, azaz mintegy 24.700 unciányi aranyat szállított, ami több mint négyszeres növekedés az egy évvel korábbi értékhez képest. Az export további növekedéséhez hozzájárulhat, hogy az etióp központi bank már annál is jobb árat kínál a nemesfémért, mint amennyit az arany ára az azonnali (spot) piacon június eleje óta nőtt.
Vágólapra másolva!

Az etióp aranyipart főként a kisipari (vagy más néven: kézműves) bányászat határozza meg. Ehhez a kitermelési módhoz gyakran kapcsolódnak zavaros körülmények: a munkavállalók munkaügyi helyzete nem mindig rendezett, az általuk kitermelt nyersanyag - ez esetben arany - gyakran ügyeskedők keze ügyébe kerül, és igen sokszor megjelenik a nemesfém akár országhatárokon átnyúló csempészete is.

Az országban ugyanakkor működik néhány nemzetközi nagyvállalat is az aranyiparban. Ezek számára pedig különös jelentőséggel bír, hogy az Abij Ahmed etióp miniszterelnök vezette kormány eltökéltnek látszik az informális bányászati szektor - elsősorban ideértve a kisipari bányászatot - helyzetének rendezésére.

Az etióp kormány ugyanis a felvásárlási árak emelésével azt szeretné elérni, hogy a kitermelt arany ne csempészeket és ügyeskedőket gazdagítson, hanerm a központi bankba áramoljon be.

Az értékesítés pedig onnantól a központi pénzintézeten keresztül valósulna meg. Ennek a szándéknak első, kézzel fogható eredményei a július-augusztusi aranyexport-adatok.

Ha ez a rendszer megszilárdul, akkor a külföldi, egyébként igen költséges ipari kitermelést felvállaló cégek és befektetők számára is vonzó terepek lesznek az etióp aranylelőhelyek.

Aranyrög súlyának mérése (illusztráció) Forrás: AFP/Carl De Souza

"Mondhatjuk úgyis, hogy elindul az aranyláz" - mondta az egyik, Etiópiában kitermelést végző vállalat vezetője, aki hozzátette: sokan fognak megjelenni Etiópiában a lehetőségek miatt, miután a kormány világossá tette, hogy nyitottan és befogadón áll a vállalatokhoz az aranykitermelés szektorában.

Az Addis Abeba-i vezetésnek célja, hogy a bányászat GDP-hez való hozzájárulását megduplázza a következő évtizedben, 10 százalékra növelve azt.

Az aranykitermelésnek további jelentőségét az adhatja Etiópiában, hogy egyes kutatások szerint ott rejtőzhet a Föld jelenleg ismert legnagyobb, még érintetlen aranytartaléka.

Az arany árának idei rekordmértékű emelkedése egyre inkább arra ösztönzi az afrikai kormányokat, hogy próbálják meg a legjövedelmezőbben felhasználni aranytartalékukat, írja a Bloomberg. Nigériában szintén lépéseket terveznek az illegális aranyexport visszaszorítására, ami a becslések szerint hatalmas, százmillió dolláros nagyságrendű gazdasági kárt okoz évente az országnak. Tanzánia pedig nemrég átvevőpontokat állított fel, ahol a kisipari bányászoktól legálisan veszi át az állam a kitermelt ásványi anyagokat - többek között a különleges tanzanit-köveket -, hogy ezzel is a kitermelés szabályos kereteit erősítse, visszaszorítva a csempészetet.