A világ legnagyobb tartályhelikoptere segíti a kaliforniai tüzek elleni védekezést. Az Orange megyei tűzoltóság a héten mutatta be a Nagyon Nagy Helitankert, a mintegy 11 ezer liter kapacitású, CH-47 Chinook típusú helikoptert.

A világ legnagyobb vízszállító helikoptereként számon tartott jármű jóval nagyobb kapacitású, mint a megyében használatos többi gép, melyekkel általában mintegy 1300 liter vizet képesek egyszerre ledobni a lángokra - közölték a hatóságok.

null

null

Ez a helitankerek új generációja. Egyedülálló, nincs még egy ilyen a világon" - mondta Brian Fennessy, az Orange megyei tűzoltóság (OCFA) vezetője.

A rekorder tanker a régiót fenyegető szélsőségesen magas hőmérsékletek és a tüzeket tápláló körülmények közepette nagy segítséget jelent.

A jármű legénységét a Coulson Aviation légi tűzoltóság tagjai és az OCFA csapatvezetője alkotja. Egyéb szervezetek a repülési idő és használat függvényében térítés ellenében vehetik igénybe a helitankert.

A képen a típus katonai változataiForrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Mehmet Ali Ozcan

Wayne Coulson, a Coulson Aviation vezetője elmondta, a kétpropelleres, kétmotoros járművet a helikopterek és a szállítóhelikopterek kettős funkciójának ellátására tervezték. A gép több szerepet is betölt: közvetlenül a tűz fölé repülve olthatja a tüzet, vagy égésgátló anyagot szállítva a tűz kialakulásának megelőzésében is segíthet.A helitanker éjjellátó eszközökkel is el van látva.