A dél-koreai tőzsde lehet az év egyik nyertese

olimpiai városok szöul
Elevated view over new City Hall, modern glass and steel building on Seoul Plaza, on a rainy summer day, Seoul, South Korea, Asia
Vágólapra másolva!
A dél-koreai részvénypiac simán maga mögé utasítja a régiós versenytársakat idén. Az erős teljesítménynek számos különböző oka van, beleértve azt is, hogy az országban eddig sikerült relatíve hatékonyan kordában tartani a koronavírus-járvány terjedését.
Vágólapra másolva!

Az idei harmadik negyedév végére a dél-koreai Kospi részvényindex közel 6 százalékos pluszban volt, 2020 egészét tekintve. Mindeközben a Shanghai Composite kínai mutató mindössze 5,5 százalékot tudott emelkedni, a Nikkei 225 japán részvényindex pedig nagyjából 2 százalékos mínuszban volt.

Hétfőn a Kospi éves emelkedése már 7,30 százalékos volt, szemben a sanghaji mutató 5,51 százalékos emelkedésével.

Összevetésképpen, a londoni FTSE 100 index idén eddig 21,24 százalékos mínuszban áll, a német DAX index pedig 3,52 százalékos csökkenést könyvelhetett el, de még az amerikai S&P 500 index is csupán 3,64 százalékos pluszban van. A technológiai cégeket tömörítő amerikai Nasdaq viszont simán maga mögé utasítja a világot, a közel 23,5 százalékos idei erősödésével.

A dél-koreai Kospi részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

A Nomura elemzője, Chetan Seth úgy látja, három alapvető tényező van, amely támogatja a Kospi emelkedését. Először is a dél-koreai részvények jelentős támogatást kapnak a kisbefektetőktől. Ez annak tudható be, hogy

a kamatszintek alacsonyak, az ingatlanpiaci kilátások (befektetői szempontból) jelenleg nem túl kedvezők, miközben a folyó fizetési mérleg többlete is a részvények irányába tereli a megtakarításokat a dél-koreai piacon.

Másodszor, Dél-Koreában eddig sikerült relatíve jól kordában tartani a járvány terjedését. Közép-európai idő szerint hétfő délelőttig az országban 24.164 esetet regisztráltak és 422 ember hunyt el a járvány következtében.

Végül pedig a CNBC-nek nyilatkozva a szakértő kiemelte,

Dél-Koreában számos izgalmas részvény található, beleértve a gyógyszeripari és a biotechnológiai papírokat, melyek kivételesen jól teljesítenek.

Az olyan cégek, mint az LG Chem vagy a Samsung SDI pedig az elektromos autók akkumulátor-fejlesztésében játszanak izgalmas szerepet.ű