Közel 5 milliárdot fizettek egy tökéletesen tiszta gyémántért

gyémánt ékszer kő
A buyer checks the quality of an 8,6 carat diamond during the International Diamond Week (IDW) in the Israeli city of Ramat Gan, east of Tel Aviv on February 14, 2017. Some 400 buyers from 30 countries and over 200 diamond companies are exhibiting from Israel and abroad at the sixth International Diamond Week in Israel (IDWI) at the Israel Diamond Exchange (IDE). / AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
Ritka, 102 karátos, tökéletesen tiszta fehér gyémántot árvereztek el 121 millió hongkongi dollárért (4,8 milliárd forint) egy online aukción.
Vágólapra másolva!

A drágakövet egy neve elhallgatását kérő licitáló vette meg, az árverést a Sotheby's a világjárvány miatt tartotta az interneten.

A gyémántot egy 271 karátos kőből vágták ki, melyet 2018-ban fedeztek fel Kanadában - számolt be róla a BBC hírportálja.

Eddig mindössze hét olyan gyémántot árvereztek el, amely hasonló minőségű volt és meghaladta a 100 karátot.

Ezen kívül először adtak el gyémántot online aukción.

A japán gyűjtő, aki megnyerte a licitharcot, kisebbik lánya után Maiko Starnak nevezte el a drágakövet - írta közleményében a Sotheby's kedden.

null

null

A név háterében családi hagyomány áll: tavaly ugyanez a japán gyűjtő egy másik Sotheby's-árverésen vásárolt értékes gyémántját nagyobbik lányáról Manami Starnak nevezte el.

Az eladó nem határozta meg a minimális árat, amennyiért már eladná a drágakövet.

A Sotheby's leírása szerint

Tobias Kormind online ékszerkereskedő szerint "alkalmi vétel" volt, az eladó "bátor döntése", hogy nem szab meg minimális árat, "végül visszaütött rá".

2017-ben egy 163 karátos gyémánttal díszített nyaklánc 33,7 millió dollárért kelt el a Christie's genfi aukcióján. Ugyanebben az évben egy alig 19 karátos, ritka rózsaszín gyémánt 50,3 millió svájci frankért (16,8 milliárd forint) talált vevőre, ez a karátonkénti legmagasabb árverési ár a világon.