A Toyota és a Panasonic nemrég bejelentették, hogy 2022-től közösen gyártanak majd lítium-ion akkumulátorokat azért, hogy ki tudják elégíteni a keresletet az elektromos autók megnövekedett népszerűsége miatt.

A Panasonic Tokushima prefektúrában található gyára évente nagyjából félmillió akkumulátort lesz képes gyártani. A vállalat szerint a globális kereslet az elektromos autók iránt folyamatosan növekszik, ezért továbbra is nagy szükség van a lítium-ion akkumulátorok gyártásának felpörgetésére.

IllusztrációForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A gyártásért a Prime Planet Energy felel majd, amelyet 51 százalékban a Toyota és 49 százalékban a Panasonic birtokol. A közös vállalkozás célja, hogy mindkét piaci szereplő növelni tudja befolyását az iparágban és megfizethető elektromos autókat legyenek képesek fejleszteni a jövőben.

A Panasonic jelenleg a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, azonban a verseny az utóbbi időben egyre erősebb. A legnagyobb riválisuk jelenleg a Tesla, a Samsung, az LG és a CATL. A Toyota, amely Japán legnagyobb autógyártója nemrég közölte, hogy az elektromos autó eladásai 2025-re elérik az évi 5,5 millió darabot. Ezzel a cég az általa kitűzött célt 5 évvel korábban éri el a tervezettnél.