Az ázsiai gazdaságok széles köre profitálhat abból, ha Kína gazdasága újra lendületet vesz a következő időszakban. Ebben pedig különösen fontos szerepük lesz a kínai fogyasztóknak, akik az elmúlt időszakban egyre lelkesebben költekeznek.

A környező ázsiai országok, különböző mértékben bár, de profitálhatnak Kína gazdasági lendületéből – mondta a CNBC-nek David Chao, az Invesco elemzője. A szakember szerint a legfontosabb tényező az lesz, hogy a kínai fogyasztók milyen gyorsan térnek vissza a járvány előtti szokásaikhoz és mennyire költekeznek a közeljövőben.

Mindazonáltal a stratéga hozzátette, a jelenlegi kínai talpra állás valószínűleg nem gyakorol majd akkora hatást a régióra, mint 2010-ben volt. Akkor ugyanis az ázsiai óriás olyan komoly pénzügyi stimulussal támogatta a gazdaságát, hogy az jelentős részben felhúzta az egész kontinens teljesítményét.

A kínai fogyasztók nagy szerepet játszhatnak Ázsia gazdasági felívelésébenForrás: AFP/Str

Chao véleménye azt követően érkezett, hogy a kínai feldolgozóipari aktivitás tovább bővült szeptemberben, ami arra utal, hogy folytatódik a világ második legnagyobb gazdaságának talpra állása.

Augusztusban egyébként a kiskereskedelem először mutatott növekedést, viszont az látszott, hogy az online eladások bővülése némileg lelassult a hónapban.

Október elején azonban az Aranyhét ünnepe kezdődött Kínában (október 1. és 7. között), Chao és cége pedig azt mérte, hogy erre az időszakra rekord számú étteremfoglalás mellett újra föltámadt az utazási hajlandóság Kínában, ami viszont igen jó jel a fogyasztói aktivitás szempontjából.