Szuga Josidie, japán miniszterelnök rekordnagyságú költségvetéssel készül 2021-re. A 997 milliárd dolláros költségvetést felülvizsgálat után decemberben fogják jóváhagyni.

A költségvetés fele az adósságszolgálatra, társadalombiztosításra és az elöregedő népesség támogatására megy. A különféle gazdaságélénkítő kiadások és gazdasági reformokat célzó támogatások is igen nagy részt tesznek ki. A vírus hatásai ellen való küzdelem pedig több mint másfélszeresére növelte a tervezett költségvetést. 

TokióForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kentaro Aoyama

De nem csupán a gazdaságélénkítés miatt ugrottak meg a tervezett kiadások. Japán védelmi költségvetése is meghaladja az előző évekét. 50,5 milliárd dollár a tervezett kiadás, ami 1,2 százalékkal magasabb a tavalyinál, ezzel nyolcadik éve mutat folyamatosan növekvő tendenciát a védelmi költségvetés.

Az igencsak magas összegű büdzsére a japán gazdaság fellendülése miatt van szükség. Mint ahogy arról korábban már írtunk, a japán gazdaság lehet az egyik legnagyobb gazdasági áldozata a járványnak. A kereslet és kínálat visszaesése, az olimpia elhalasztása, asokféle pénzügyi támogatás igencsak megtépázza a 2018 óta lassuló gazdasági teljesítményt. 

Az új miniszterelnököt ez év szeptemberében választották meg, miután elődje Abe Sinzó egészségügyi okokra hivatkozva lemondott. Szuga és Abe költségvetési politikája igen hasonló, elemzők szerint nem valószínű, hogy Szuga jelentős mértékben eltérne az Abenomics modelltől.