Tankokat és rakétákat küld Észak-Korea a főváros utcáira a vírusveszély ellenére

észak-korea Kim Ir Szen születésének 105. évfordulójára rendezett észak-koreai katonai parádé
A rocket-themed float makes its way through Kim Il-Sung square during a mass rally marking the 105th anniversary of the birth of late North Korean leader Kim Il-Sung, in Pyongyang on April 15, 2017. Kim saluted as ranks of goose-stepping soldiers followed by tanks and other military hardware paraded in Pyongyang for a show of strength with tensions mounting over his nuclear ambitions. / AFP PHOTO / ED JONES
Vágólapra másolva!
Nyolc hónappal a koronavírus miatti szigorú határzár bevezetése után, a jelek szerint szombaton grandiózus katonai felvonulásnak lehetnek tanúi az ott élők Phenjanban, Észak-Korea fővárosában. A 38 North nevű, az észak-koreai történéseket monitorozó és értékelő szervezet műholdképei szerint a Koreai Munkapárt - az országot irányító párt - alapításának 75. évét minden korábbinál nagyobb szabású fegyverkavalkáddal ünnepelhetik.
Vágólapra másolva!

A műholdképek alapján, javában zajlanak az előkészületek az október 10-i parádéra Phenjanban. A katonai felvonulásnak nem pusztán ünnepi gesztusként van jelentősége, hanem üzenetértékkel is bír - írja az AFP nyomán az Asia Times. Ez ugyanis minden bizonnyal egy olyan lehetőség lesz Phenjan számára, ahol anélkül mutathatja be régi és új fegyvereit is, hogy kipróbálná azokat - ez pedig még a latorállam vezetése számára is megnyugtató lehet a Koreai-félszigetet körüllengő feszültség idején.

Emlékezetes, hogy az utóbbi években nagy jelentőségű találkozók zajlottak le Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezető között, ám a biztatóan indult, a félsziget atommentesítését célzó tárgyalások végül megszakadtak, Washington és Phenjan kapcsolata újra holtpontra jutott. Nemrég pedig az borzolta a kedélyeket, hogy Észak-Korea szabályosan kivégzett egy dél-koreai hivatalnokot. Kim Dzsongun később bocsánatot kért a brutális cselekményért Szöultól, ilyesmire pedig nemigen akadt eddig példa. Éppen ezek miatt az előzmények miatt véli úgy több, az észak-koreai rezsim ügyeivel foglalkozó elemző, hogy érdemes lehet odafigyelni arra, mit akar üzenni a világnak Phenjan október 10-én.

A Kim Ir Szen születésének 105. évfordulója alkalmából rendezett parádé 2017-ben, rakétákkal Forrás: AFP/Ed Jones

Ez lehet a katonai parádé célja

Amikor az Észak-Korea körüli feszültség 2017 áprilisában megnövekedett, Phenjan órási páncélos járművekkel vonultatta fel interkontinentális ballisztikus rakétáit. Bár azokat akkor még nem tesztelte, a főváros terein való átdübörgésük, a rettenetes pusztító eszközök látványa elég volt ahhoz, hogy aggodalmat ébresszen az elemzőkben az állam szándékait illetően. Ám 2018 szeptemberében - amikor a tárgyalásokon volt a hangsúly Washington, Szöul és Phenjan között - a rakéták nem jelentek meg az akkori felvonuláson. Azok látványa ugyanis bizonyosan megzavarta volna az éppen csak kiépült diplomáciai bizalmat.

Azóta viszont sok minden megváltozott, így kérdés, mit hoz az idei év.

- nyilatkozta Vincent Brooks, az Egyesült Államok koreai erőinek (USFK) volt parancsnoka egy konferencián. A felvonulás forgatókönyve valószínűleg a már ismertek szerint alakul majd: több ezer katona masírozik át az államalapítóról elnevezett Kim Ir Szen téren unokája, az országot most irányító Kim Dzsongun előtt. A katonákat a páncélos erők felvonulása követi, majd - csúcspontként - érkezhetnek a rakéták és a csapásmérő eszközök.

Vagyis azok, amelyeket Phenjan megmutatni szeretne.

Több elemező ugyanis úgy véli, hogy az elmúlt évek diplomáciai hullámvölgyei közben, Phenjan nem tétlenkedett, és jelentős fejlesztéseket hajtott végre arzenálján. December végén Kim Dzsongun fenyegető hangon tudatta a világgal, hogy hamarosan "új stratégiai fegyvert" mutatnak be. Az elemzők szerint ez egy újabb, az USA szárazföldi területét is elérni képes interkontinentális rakéta éppúgy lehet, mint tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta. Ugyanakkor, még ha Phenjan birtokában is van ilyen eszköznek, vélhetően gondosan ügyel arra, hogy ne idegesítse fel Washingtont azokkal, esetleg végleg elvágva a békés, diplomatikus folytatás esélyeit.

Parádé 2018 szeptemberében Forrás: AFP/Ed Jones

Persze elképzelhető, hogy Kim Dzsongunék úgy gondolják, a mostani parádé lehet a jó alkalom arra, hogy megmutassák a világnak, mire jutottak fegyverkezés terén az elmúlt időszakban. Ám a legtöbb, az észak-koreai ügyekre rálátó külső elemző szerint nem valószínű, hogy az amerikai elnökválasztás előtt komolyabb demonstrációba - azaz próbakilövésbe - kezdjenek.

"Egy parádén felvonultatni egy ilyet a tesztelésnél sokkal kevésbé provokáló módja lehet a bemutatásnak" - mondja Jenny Town, a Stimson Center kutatója.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Moon Seong Mook, egy visszavonult dél-koreai tábornok, aki korábban részt vett a két Korea közötti katonai egyeztetéseken. Szerinte Kim Dzsongun elsődleges célja, hogy kapcsolata Washingtonnal ne legyen még rosszabb, de most nincs abban a helyzetben, hogy ennél többet is tehessen.

Az sem vehető biztosra, hogy Kim Dzsongun beszédet mond a rendezvényen, tekintettel arra, hogy az általános, összetartásra buzdító üzenetein túl mást most nemigen tudna megfogalmazni népének

- tette hozzá.

A nyugalmazott katonatiszt szerint ha lesz is újabb rakétateszt, az legfeljebb egy közepes hatótávolságú eszközzel történik, olyannal, amiről az amerikaiak is tudják majd, hogy nem érheti el szárazföldjüket. Más szakértők még egy ilyen tesztet is elképzelhetetlennek tartanak jelen helyzetben.

A koreai néphadsereg felvonulása 2018 szeptemberében Forrás: AFP/Ed Jones

Parádé, koronavírus és Patyomkin-kórház

Kérdés persze, hogyan szólhat bele a tervezett felvonulásba és annak üzenetközvetítésébe a koronavírus. Phenjan továbbra sem ismeri el azt, hogy a koronavírus elszabadult volna az országban, és minden, járványvédelmi intézkedésük kapcsán azt állítják, pusztán megelőzési céllal vezették be. Ugyanakkor elemzők szerint egyáltalán nem lehet kizárn, hogy az országban súlyos járvány zajlik, melyet a latorállam a szokottnál is ügyesebben palástol hivatalos kommunikációjában.

Az ugyanakkor bizonyosnak látszik, hogy az ország nagyon gyenge lábakon álló egészségügyi rendszere nem lenne képes megbirkózni egy súlyos koronavírusos fertőzéshullámmal.

Ahogy az is, hogy a demonstrációs célokat is szolgáló közelgő katonai parádén nem várhatók jelentős járványvédelmi intézkedések. Vagyis a szakértők nem számítanak például arra, hogy a felvonuláson maszkot viselő emberekről készülnek majd fotók, akkor, amikor a cél a katonai elrettentő erő fitogtatása az államvezetés részéről.

Ha viszont a vírus jelen van Phenjanban, az komoly veszélyforrás lehet.

A több ezer ember jelenlétével zajló ünnepség "halálos szupeszóródó-eseménnyé" válhat

- állítja Harry Kazianis, a Center for National Interest munkatársa, utalva a koronavírus jelentette fenyegetésre.

A latorállam ügyeivel részben belső forrásaira támaszkodva foglalkozó Daily NK hírügynökség pedig arról ír az előkészületek kapcsán, a korábbinál is több belső ellenőrzőpontot állítottak fel az országban, valamint arról, hogy a hatóságok ajándékcsomagokat osztogatnak a lakosságnak a pártalapítási évforduló közeledtével. A csomagok főként élelmiszereket vagy például tengeri halfogásokat tartalmaznak.

Észak-koreai diákok énekelnek egy fáklyás felvonuláson az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségsorozaton Phenjanban 2018. szeptember 10-én Forrás: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Az Észak-Koreából érkező híreket mindig körülveszi némi bizonytalanság. Az viszont ezúttal biztosra vehető, hogy a vírus terjedésének megakadályozása miatt bevezetett határzár hátráltatta az új phenjani általános kórház építését. Hiszen nem, vagy nem időben érkeztek meg a szükséges anyagok és felszerelések Kínából, mellyel Észak-Korea a szankciók ellenére is fenn tudta tartani kereskedelmének egy részét a járvány kitörése előtt. Az észak-koreai viszonylatban "szuperkórházként" beharangozott, valószínűleg közkórházi funkciót betöltendő létesítménynek szintén a 75. évfordulóra kellett volna elkészülnie - ez az egyik olyan zászlóshajó-fejlesztés, amelyet a vezetés saját hitelességének megőrzésére és a gyengélkedő gazdaság teljesítményének javítására próbál felhasználni.

Azonban - még ha fel is avatják - a kórház valószínűleg korántsem működőképes

- mondja Soo Kim, a RAND Corporation munkatársa. Az elmúlt néhány hétben az állami hírügynökség közzétett ugyan néhány felvételt az épület külsejéről, melyeken az látszott, a munkálatok a befejezésükhöz közelednek, ám minden valószínűség szerint a létesítmény még egyáltalán nincs indulásra készen.

Az észak-koreai állami hírügynökség által 2020 júliusában dátummegjelölés nélkül közzétett felvételen az épülő phenjani közkórház:

null

null

- véli Soo Kim, aki szerint a kórház minden valószínűség szerint nem több egy újabb Patyomkin-falu létesítménynél.

Észak-Korea a világ egyik legszegényebb országa, - amely amerikai becslések szerint - GDP-jének negyedét is katonai kiadásokra költi. A pontos összeget persze nagyon nehéz megállapítani, az amerikai védelmi minisztériumnál úgy számolták egy 2018-ban közzétett jelentésben, hogy Phenjan 2006 és 2016 között évente átlagosan 3,35 milliárd dollárt fordíthatott katonai kiadásokra.