Nagy napja volt kedden a kínai jüannak, amikor 17 hónapos csúcsra emelkedett az amerikai dollárral szemben. Ezzel a jüan az idei év egyik legjobban teljesítő fizetőeszköze a devizapiacon, ráadásul az elemzők szerint 2021-ben is folytatódhat a szárnyalás.

Pénteken is folytatódott a jüan szárnyalása, miután a fizetőeszköz komoly erősödést mutatott a héten, amikor kedden 17 hónapos csúcsot sikerült elérnie az amerikai dollárral szemben – ahogy a jüant dolláronként 6,7136-os szinten jegyezték. Noha szerdán és csütörtökön némileg gyengült a kínai deviza, a hosszú távú trend alapján tartós lehet a fizetőeszköz erősödése – írja az RT.com.

A pénteki nap azonban különösen izgalmas volt a jüan számára, mivel az egyhetes ünnep után kinyitott az úgynevezett onshore jüan piaca is. Az offhsore és az onshore jüan között az a különbség, hogy előbbit nem érinti Peking befolyása, és ezáltal nincs is olyan szűk sávba szorítva, mint az utóbbi.

A befektetők pedig igen jó hangulatban kezdték meg a kereskedést. Az onshore és az offshore jüan is jelentősen erősödött az amerikai dollár ellenében. Az offshore jüan árfolyama egészen a 6,69-es szintig izmosodott az amerikai fizetőeszközzel szemben.

Januárban Peking beleegyezett abba, hogy nem fogja szándékosan leértékelni a fizetőeszközét a külkereskedelmi előnyök megszerzése érdekében. Ez része volt az USA-val kialakított kereskedelmi megállapodásnak.

Az amerikai dollár/kínai offshore jüan árfolyam idei alakulásaForrás: Investing.com

Ezzel együtt az elemzők hangsúlyozzák, a befektetők az elmúlt időszakban azért vásároltak jüant, mert jól látszik, hogy a kínai gazdaság a stabil talpra állás szakaszában van, míg sokan arra számítanak, hogy a dollár gyengülni fog. Ezzel együtt a jüan az idei év egyik legjobban teljesítő fizetőeszköze is lett, ahogy Kína jelentős külkereskedelmi többletet tudott felhalmozni, illetve az ország sikeresen meggátolta a koronavírus-járvány további terjedését az országban.

Mindezeket figyelembe véve az HSBC vezető devizapiaci elemzője, Paul Mackel úgy véli, a jüan az idei év végére elérheti a 6,70-es szintet a dollárral szemben, majd 2021-ben tovább erősödhet a 6,60-os szintig. Emellett a szakértő arra számít, hogy a külföldiek kötvényvásárlási étvágya is megnő majd a kínai piacon.

Ez ráadásul egy öngerjesztő folyamat is. A jüan iránti megnövekedett kereslet ugyanis megnöveli a kínai kötvények és részvények iránti kereslet, amely pozitívan hat vissza a jüanra, vagyis még tovább erősíti a fizetőeszközt.