Ázsiában található a legtöbb milliárdos

Horizontal CAR LUXURY GOODS INDUSTRY REFLECTION SHOP WINDOW
A Ferrari 458 Spider sits in a showroom in Shanghai on March 4, 2013. China will overtake the United States as the world's biggest luxury car market as early as 2016, as rising incomes and desire for status boost premium auto brands, a consultancy said. AFP PHOTO/Peter PARKS / AFP PHOTO / PETER PARKS
Vágólapra másolva!
A világon összesen több mint 2000 milliárdos magánszemély összesen több mint 10 ezer milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezik. Az idei évben a szupergazdagok igen jól jártak anyagilag a piaci felfutásokkal, miközben kiderült, Ázsiában él a legtöbb dollármilliárdos.
Vágólapra másolva!

Idén július végén 2189 milliárdos magánszemély élt a világon, akiknek kombinált vagyona 10 200 milliárd dollár volt – derült ki a UBS friss jelentéséből. 2017-ben még csak 2158 milliárdos magánszemély élt a Földön.

Az ázsiai csendes-óceáni térségben volt található a legtöbb szupergazdag – az összlétszám 38 százaléka. A 831 ázsiai milliárdos összvagyona 3300 milliárd dollár volt.

Ezzel szemben az amerikai kontinensen 762 (35 százalék) milliárdost számoltak össze, míg Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA) 596 (27 százalék) milliárdos élt.

Az ázsiai térségben Kína tapasztalta a legnagyobb felfutást a vagyongyarapodásban. Kínában 415 milliárdos élt július végén, a második India lett (114 fő), míg a harmadik Hongkong 65 fővel. Az Egyesült Államokban 636 milliárdos élt a vizsgált időszakban. A milliárdosok összesített vagyongyarapodása 27,5 százalékos volt április és július között.

A vagyonnövekedés mögött jelentős részben az április után tapasztalt piaci felfutás található.

A szupergazdagok vagyona ugyanis szorosan kapcsolódik a pénzügyi piacok alakulásához, vagyis az idei felívelés komolyan megdobhatta a magánvagyonokat is a részvényárfolyamok mellett.

Ázsiában él a legtöbb milliárdos Forrás: AFP/Jerry Chan/EyePress

Mindazonáltal igen látványos adat, hogy 2019 és az idei tavaszi tőzsdei mélyrepülés tetőpontja között az ázsiai milliárdosok vagyona lényegében nem változott: mindössze 2,1 százalékkal csökkent.

Összevetésképpen, az EMEA térségben 10,1 százalékos, míg az amerikai kontinensen 7,4 százalékos volt a zsugorodás. A UBS elemzőinek magyarázata szerint az ázsiai vagyonosok stabilitásának egyik fontos oka az lehet, hogy a térség kiemelkedően erős a technológia és az egészségügy területén, amely két iparág igen erősen teljesített a koronavírus-járvány kezdetétől.

Nem meglepő tehát, hogy a legtöbb techmilliárdost is Ázsia adta 181 fővel (a teljes milliárdos populáció 8 százaléka), míg az amerikai kontinensen csupán 153 technológia milliárdos élt, az EMEA térségben pedig 88.

A technológiai szektorban tapasztalt vagyongyarapodás azonban már évtizedes tekintetben is látványos. Ebben az iparágban ugyanis a milliárdosok vagyona 5,7-szeresére bővült tíz év alatt, míg a pénzügyi szolgáltató szektorban a növekedés csupán 2,3-szeres volt.

A jelentés kitért arra is, hogy számos milliárdos adakozott az elmúlt időszakban a járvánnyal összefüggően. Összesen 209 milliárdos 7,2 milliárd dollárt adományozott 2020 márciusa és júniusa között.