A világon összesen több mint 2000 milliárdos magánszemély összesen több mint 10 ezer milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezik. Az idei évben a szupergazdagok igen jól jártak anyagilag a piaci felfutásokkal, miközben kiderült, Ázsiában él a legtöbb dollármilliárdos.

Idén július végén 2189 milliárdos magánszemély élt a világon, akiknek kombinált vagyona 10 200 milliárd dollár volt – derült ki a UBS friss jelentéséből. 2017-ben még csak 2158 milliárdos magánszemély élt a Földön.Az ázsiai csendes-óceáni térségben volt található a legtöbb szupergazdag – az összlétszám 38 százaléka. A 831 ázsiai milliárdos összvagyona 3300 milliárd dollár volt.

Ezzel szemben az amerikai kontinensen 762 (35 százalék) milliárdost számoltak össze, míg Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA) 596 (27 százalék) milliárdos élt.

Az ázsiai térségben Kína tapasztalta a legnagyobb felfutást a vagyongyarapodásban. Kínában 415 milliárdos élt július végén, a második India lett (114 fő), míg a harmadik Hongkong 65 fővel. Az Egyesült Államokban 636 milliárdos élt a vizsgált időszakban. A milliárdosok összesített vagyongyarapodása 27,5 százalékos volt április és július között.

A vagyonnövekedés mögött jelentős részben az április után tapasztalt piaci felfutás található. A szupergazdagok vagyona ugyanis szorosan kapcsolódik a pénzügyi piacok alakulásához, vagyis az idei felívelés komolyan megdobhatta a magánvagyonokat is a részvényárfolyamok mellett.

Ázsiában él a legtöbb milliárdosForrás: AFP/Jerry Chan/EyePress

Mindazonáltal igen látványos adat, hogy 2019 és az idei tavaszi tőzsdei mélyrepülés tetőpontja között az ázsiai milliárdosok vagyona lényegében nem változott: mindössze 2,1 százalékkal csökkent.

Összevetésképpen, az EMEA térségben 10,1 százalékos, míg az amerikai kontinensen 7,4 százalékos volt a zsugorodás. A UBS elemzőinek magyarázata szerint az ázsiai vagyonosok stabilitásának egyik fontos oka az lehet, hogy a térség kiemelkedően erős a technológia és az egészségügy területén, amely két iparág igen erősen teljesített a koronavírus-járvány kezdetétől.

Nem meglepő tehát, hogy a legtöbb techmilliárdost is Ázsia adta 181 fővel (a teljes milliárdos populáció 8 százaléka), míg az amerikai kontinensen csupán 153 technológia milliárdos élt, az EMEA térségben pedig 88. A technológiai szektorban tapasztalt vagyongyarapodás azonban már évtizedes tekintetben is látványos. Ebben az iparágban ugyanis a milliárdosok vagyona 5,7-szeresére bővült tíz év alatt, míg a pénzügyi szolgáltató szektorban a növekedés csupán 2,3-szeres volt.

A jelentés kitért arra is, hogy számos milliárdos adakozott az elmúlt időszakban a járvánnyal összefüggően. Összesen 209 milliárdos 7,2 milliárd dollárt adományozott 2020 márciusa és júniusa között.