Kifejlesztették a világ egyik legokosabb gyümölcsét

C-vitaminban gazdag gyümölcsök
Vágólapra másolva!
A betakarítás alatti és a szüret utáni kezelése során a termékekkel való durva bánásmód olyan károkat okoz, amelyek növelik a felesleges élelmiszer-pazarlást. A problémás kezelési gyakorlatok azonosítása és bemutatása azonban jelentősen csökkentheti az élelmiszer-pazarlást.
Vágólapra másolva!

Dél-Afrikában André Broekman, a helyi ZZ2 nevű avokádótermelővel együttműködve éppen az élelmiszer-veszteségek csökkentése érdekében alkotta meg az SmAvót. A magyarmezogazdasag.hu cikke kitér arra is, hogy az ötlet nem új, már létezik elektronikus burgonya és más, Európában kereskedelemben kapható elektronikus gyümölcsök formájában. Ennek ellenére ez az első a dél-afrikai gyümölcsiparban.

Az elmúlt négy évtizedben különféle mesterséges vagy elektronikus gyümölcsöket fejlesztettek ki, amelyek elektronikus érzékelőkkel észlelik és mérik a betakarítás, valamint a szüret utáni feldolgozás hatásait, például a romlás mértékét a termékek szállítása, osztályozása és csomagolása során.

A cél minden esetben, hogy felderítsék, hol sérül leginkább a termék, hogy aztán optimalizálják a feldolgozást és csökkentsék a feldolgozási élelmiszerhulladékot.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az SmAvo egy műanyag, 3D nyomtatású avokádó, amely intelligens érzékelői segítségével képes számszerűsíteni az avokádók károsodását a gyümölcsöstől a csomagolóüzemig. Az adatai pedig felhasználhatók a betakarítás utáni feldolgozás és csomagolás javítására, a hozam és az általános minőség javítására.

Az SmAvo érzékelői teljes körűen mérik a környezetet, beleértve a gyorsulást és a forgási sebességet (3D), az emelkedést, a gördülést és az irányt, a hőmérsékletet és a relatív páratartalmat, a légköri nyomást, a fényintenzitást, a GPS-geolokációt, a sebességet és az irányt.